Sećanje na najmlađe žrtve: Delegacija Srba sa KiM položila venac i cveće na spomenik banjalučkim bebama

09.01.2024

12:30

0

"Njihovi životi su bili kap koja je prelila čašu i upozorila srpski narod da mora probiti koridor života i odbraniti Srpsku čiji rođendan danas slavimo"

Sećanje na najmlađe žrtve: Delegacija Srba sa KiM položila venac i cveće na spomenik banjalučkim bebama
Copyright Foto: Youtube/ Oslobođenje

Delegacije Srba sa Kosova i Metohije i Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji danas su u Banjaluci, povodom 9. januara - Dana Republike Srpske, položili venac i cveće na spomenik 12 banjalučkih beba.

Venac su položili predsednik Srpske liste Zlatan Elek i predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

Elek je, uz čestitku svim građanima Srpske povodom Dana Republike, rekao novinarima da ovaj spomenik predstavlja opomenu da se nikada više ne sme desiti zločin kao onaj 1992. godine kada je izgubljeno 12 života zbog nedostatka kiseonika.

- Umalo da se ovakva sudbina desi i nama na Kosovu i Metohiji. Hvala Bogu da je preovladao razum i da smo dobili kiseonik - podsetio je Elek.

On je istakao da bi 12 banjalučkih beba danas bili stanovnici Srpske da im nije uskraćeno pravo na život.

Izrazio je nadu da više neće biti takvih dešavanja i da će se živeti u miru i toleranciji.

Arlov je naveo da se danas, kada se slavi 32. rođendan Republike Srpske, mora prisetiti tek rođenih beba koje su izgubile živote nepažnjom međunarodne zajednice zbog toga što im nije dostavljen kiseonik.

- Njihovi životi su bili kap koja je prelila čašu i upozorila srpski narod da mora probiti koridor života i odbraniti Srpsku čiji rođendan danas slavimo - kazao je Arlov, prenela je Srna.

Odlukom Saveta bezbednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike