Iz vazduha ubijali srpsku decu i starce: Na današnji dan hrvatski avioni bombardovali kolonu na Petrovačkoj cesti

07.08.2021

17:00 >> 19:19

0

Autor: M. I.

Kilometarska kolona ljudi, uglavnom starih, žena i dece, napadnuta je u pokušaju da se domogne centralne Srbije

Iz vazduha ubijali srpsku decu i starce: Na današnji dan hrvatski avioni bombardovali kolonu na Petrovačkoj cesti
akcija oluja - Copyright Printscreen/Youtube, TV AP

Danas se navršava 25 godina od stravičnog bombardovanja izbegličke kolone na Petrovačkoj cesti, kod Bravskoga, između Bosanskog Petrovca i Ključa. U najtežem zločinu “Oluje”, kada su hrvatski “migovi” granatirali srpske civile u zbegu, u dva minuta ubijeno je devet ljudi, a među njima četvoro dece stare od šest do 13 godina.

pročitajte još:

Kilometarska kolona ljudi, uglavnom starih, žena i dece, napadnuta je u pokušaju da se domogne centralne Srbije, nakon što su u strahu od hrvatske vojske napustili svoje domove u južnoj Lici i severnoj Dalmaciji.

Jasno videli da gađaju civile

Ratni avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva MiG-21 je u 12 časova poleteo sa Splitskog aerodroma poslednjeg dana akcije “Oluja”. Piloti su jasno mogli da vide da se radi o civilima, a ne o vojsci. U povratku taj avion ispaljuje nekoliko projektila koji su usmrtili četvoro dece, jednu devojku i četvoro starijih osoba.

U smrtonosnom naletu hrvatskih “zračnih vitezova” poginuli su Darinka Drča (68) i njeni unuci Jovica Drča (6) i Mirjana Dubajić (21), brat i sestra Nevenka (11) i Žarko (9) Rajić, Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko (13), Branko Stjelja (72) i njegov sin Mirko (34), kao i Mika Kovačević (83). Pedesetak osoba je ranjeno, od čega najviše dece, dok su među starijima mnogi ostali doživotni invalidi.

Svedoci masakra

Preživeli sa Petrovačke ceste ranijih godina su svedočili o tragičnim događajima kroz koje su prošli. Posebno je potresna priča Dušana Drče, koji je u bombardovanju izgubio majku Darinku, sina Jovicu i sestru od tetke Mirjanu, dok je on sam zbog rana proveo godinu dana u bolnici. Pored žutog kamiona kojim je Drča pokušao da se s porodicom domogne Srbije, nesrećna 21-godišnja Mirjana nađena je obezglavljena, dok je malom Jovici izgorelo celo lice.

U belom šleperu “Lika transa” izgoreli su u potpunosti Krstan Vuković, njegov sin Darko i deca njegovih prijatelja Nevenka i Žarko Rajić. Krstanov otac i komšija Jovica Piplica spasli su se samo zahvaljujući tome što su ispali iz vozila od siline udara.

Mirko Stjelja, koji je sa porodicom bio u “mercedesu” koji su granate pogodile, bukvalno je obezglavljen, dok je njegovom ocu Branku, kojeg su geleri pogodili u čelo, glava prepolovljena. Mirkova ranjena supruga Vedrana, koja se vodi kao indirektna žrtva, preminula je 20 dana kasnije nakon što se u Srbiji porodila. Posmrtne ostatke Mirka i Branka pronašao je tek šest godina kasnije vlasnik placa nakon što se vratio na svoje imanje i odlučio da ukloni ugljenisanu olupinu.

Sećanje na stradale

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je 1. novembra 2010. godine podnelo Tužilaštvu BiH izveštaje i dokaze, protiv tri oficira i dva pilota hrvatske vojske.

Avgusta 2006. na mestu zločina podignut je drveni krst, od strane Porodica poginulih i nestalih RS. Novembra 2010. godine preko humanitarne akcije prikupljen je novac za novi metalni krst koji je postavljen na mesto starog. Donatori su bili građani Republike Srpske.

Printscreen/Youtube, TV AP

DIC Veritas je 2010. godine pokrenuo akciju i napravio mermerne ploče oko tog drvenog krsta, gde su bila ispisana imena žrtava, počinilaca zločina i vreme događaja.

U noći između 3. i 4. jula 2011. godine nepoznati počinioci su srušili spomen-obilježje žrtvama na Petrovačkoj cesti 1995.

Na istom mestu ginula deca i pola veka ranije

Na istom drumu ginula su deca od tuđinskih aviona i tokom Drugog svetskog rata. Taj zločin je opisao Branko Ćopić u svojoj pesmi “Na Petrovačkoj cesti”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike