Licemerno, zaslužuje osudu - Dačić o Kamerunovoj izjavi o KiM: Sklonite taj mural, odnosno istoriju, da vam ne bode oči

04.01.2024

20:34

0

Dačić je podsetio da je Velika Britanija priznala tzv. Kosovo samo dan posle jednostrano proglašene nezavisnosti, 18-og februara 2008. godine

Licemerno, zaslužuje osudu - Dačić o Kamerunovoj izjavi o KiM: Sklonite taj mural, odnosno istoriju, da vam ne bode oči
Copyright Printscreen RTVPink

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da je izjava britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kameruna da će Velika Britanija pomoći tzv. Kosovu da dobije nova priznanja krajnje licemerna i zaslužuje najoštriju osudu.

- Dok nijednom rečju nije spomenuo da Aljbin Kurti i tzv. Kosovo već 11 godina odbija da sprovede Briselski sporazum koji je, između ostalih, potpisala i za njega garantovala u ime Evropske unije, Britanka Ketrin Ešton, dok nijednom rečju nije spomenuo teror i nasilno proterivanje više od 200.000 Srba, kao i uništenje srpskih hrišćanskih crkava i manastira iz srednjeg veka, Kamerun obećava tzv. Kosovu pomoć oko novih priznanja i prijema u međunarodne institucije - rekao je Dačić za Tanjug.

Dačić je podsetio da je Velika Britanija priznala tzv. Kosovo samo dan posle jednostrano proglašene nezavisnosti, 18-og februara 2008. godine i podržava ga već 16 godina, a za to vreme tzv. Kosovo priznaju samo 84 članice Ujedinjenih nacija, dok je, kako kaže, na strani male, ali ponosne Srbije, 109 zemalja.

"Da se zamislite nad svojim izjavama"

Dačić je istakao da će Srbija nastaviti da bude konstruktivan faktor u dijalogu, ali ističe i da ima pravo ništa manje nego bilo koja druga zemlja na svetu, da štiti svoje nacionalne i državne interese i svoj teritorijalni integritet.

- A Kameruna bih pozvao da, kada se vrati u London, izađe samo par koraka ispred svog kabineta i pogleda mural "Britannia Pacificatrix", koji prikazuje Britaniju sa saveznicima nakon Prvog svetskog rata, gde su Srbija i Belgija prikazane kao devojčice okačene uz skute Britanije kao svoje zaštitnice. Vreme je, kolega Kamerun, ill da sklonite taj mural, odnosno istoriju, da vam ne bode oči, ill da se zamislite nad svojim izjavama - poručio je Dačić.

Šef srpske diplomatije je podsetio i na to da je Briselski sporazum potpisan 2013. godine, kada je Kamerun bio premijer, kao i da je Velika Britanija kao zemlja odakle dolazi Ketrin Ešton, bila ujedno I garant njegovog sprovođenja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike