Miletić: Radikalizacija protesta od strane opozicije nije i ne može biti rešenje

29.12.2023

13:46

0

Miletić kaže da rezultati izbora jasno govore da je lista "Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane" dobila jasno i čisto i na republičkom nivou

Miletić: Radikalizacija protesta od strane opozicije nije i ne može biti rešenje
Dejan Miletić - Copyright Printscreen/Youtube/ Novo jutro

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić izjavio je danas povodom blokade Beograda u trajanju od 24 časa od strane dela opozicije da radikalizacija protesta nije rešenje, niti može da pruži neke odgovore.

"Sa žaljenjem konstatujem da ovi potezi samo brukaju samu opoziciju. Dobro bi bilo da stanu malo, da sagledaju stvari i da prebace težište svog delovanja unutar institucija. Ima ih dovoljno da mogu na pravi način da tretiraju probleme i da probaju da utiču na vlast na pravi način. Ovo sada može da traje još neki dan, posle će se osipati i osuđeno je na propast", rekao je on za Tanjug i dodao da fokus opozicije treba da bude usmeren na radu, na unapređenju, i na onome što žele da isprave.

Odgovarajući na pitanje da li su novi izbori za Beograd najbolje rešenje da se spusti tenzija, Miletić je rekao da on lično nije promoter novih izbora jer smatra da oni ništa dobro ne bi doneli opoziciji, građanima Beograda ali i državi.

"Jasni su izborni rezultati, jasna je volja naroda i na nivou Beograda, a tek na republici nema nikakve dileme. Mnogo je važno da poštujemo izbornu volju ljudi i da naučimo da to što mi ne mislim isto, ne znači da svi ne misle isto. Taj način razmišljanja najviše govori o nama jer mi smo ti koji verujemo da je tako nešto moguće, meni nikada ne bi palo na pamet da neko može da bude kupljen u toliko broju ili da će neko zbog sitnog interesa urušiti svoju zemlju", naveo je on.

Miletić kaže da rezultati izbora jasno govore da je lista "Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane" dobila jasno i čisto i na republičkom nivou, ali i na beogradskom, i dodaje da je pet odsto velika razlika koju nije moguće namestiti a da to ne bude dokazivo.

Kada je reč o izazovima Srbije na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu, Miletić je istakao da je najvažniji izazov situacija na Kosovu i Metohiji i režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija koji, kako je rekao, ne da mira srpskom narodu i koji čini sve da ugrozi slobodu Srba i stvori nemoguće uslove za život na tom prostoru.

"Drugi izazov je koordinisano delovanje Bajdenove administracije sa određenim evropskim državama gde se želi da se pritisne srpski narod i Srbija, i da se verifikuje sve ono što je rađeno devedestih godina pod Klintonom, što Srbija niti može niti hoće da uradi. Treći ključni izazov je očuvanje mira, sve može da se izgubi vrlo lako ukoliko uđemo da preko naših leđa velike sile rešavaju svoje probleme", naveo je on.

Miletić smatra da bi treći scenario najviše koštao srpski narod, ne samo zbog izgubljenih života nego, već i mogućnosti da se Srbija unapredi kako bi period globalnih tenzija mogućih sukoba Srbija mogla da dočeka dovoljno jaka.

"Zato nam je važan kontinuitet vlasti koja je već naučila da te izazove i rizike balansira, da traži način da sa svim stranama održi što bolje odnose jer samo na taj način kroz komunikaciju sa velikim silama i predstavnicima možete da razumete šta su im namere i kako se postaviti da bismo izbegli eventualni rat u našem regionu", ocenio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike