Beograd na meti stranih službi: Kako se orkestrira nestabilnost u Srbiji, i ko plaća "studentske" skupove?

28.12.2023

18:00

0

Zapadne obaveštajne službe, predvođene nemačkom, pripremaju scenario radikalizacije situacije u Srbiji

Beograd na meti stranih službi: Kako se orkestrira nestabilnost u Srbiji, i ko plaća "studentske" skupove?
Copyright ATAImages/Antonio Ahel 24sedam/Goran Sivački

Kao što je naš portal već pisao, Đilasova NATO opozicija, uz podršku raznih grupa, planira skup u subotu u Beogradu koji bi mogao biti uvod u obojenu revoluciju u Srbiji.

Iz dobro obaveštenih izvora saznajemo da zapadne obaveštajne službe, predvođene nemačkom, pripremaju scenario radikalizacije situacije u Srbiji. Nakon što su uvideli da njihove političke marionete ne mogu da pobede na izborima, planiraju izazivanje nemira širih razmera, pa čak i sukoba sa mogućim žrtvama.

Napadi na Skupštinu Grada Beograda, kako tvrde izvori, bili su samo "probni balon". Za subotu se planiraju pravi sukobi, uključujući i oružane napade, za koje će, prema planu, biti angažovani agenti zapadnih službi zaduženi za "prljave poslove".

Takođe, postoje osnovane sumnje u planiranje "operacija pod lažnom zastavom", gde bi određeni opozicionari bili napadnuti, a krivica pripisana srpskoj vlasti.

Sve ovo deo je šireg cilja stranog faktora da izazove haos u Srbiji, posebno u trenucima kada vlast, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, odbija priznavanje nezavisnosti tzv. države Kosovo i uvođenje sankcija Rusiji.

Finansijska pozadina protesta: Ko su lica koja predvode "studentske" skupove?

U središtu pažnje protesta opozicione liste "Srbija protiv nasilja", kao i "studentskog protesta", našli su se Emilija Milenković, Ivan Bjelić i Nikola Ristić. Iako su se sami izjasnili da "nisu studenti", ovo troje mladih aktivno predvodi proteste.

Ivan Bjelić, istaknut na nedavnim skupovima, poznat je kao "dobro društvo za proteste" i član je Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS). On je takođe i koordinator "Forca Požega", organizacije koja prima finansiranje za projekte evrointegracija. Jedan od takvih projekata, "Ka Evropi - sa zanjem i saznanjem", ima budžet od 1.566.000 dinara, prema podacima Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije.

 

Emilija Milenković, takođe članica Upravnog odbora KOMS-a, u slobodno vreme se bavi "rušenjem rodnih barijera". Ona je još jedno prepoznatljivo lice u nizu protesta.

Krovna organizacija mladih Srbije, kojoj pripadaju oboje aktivista, je nevladina organizacija koja se finansira iz nemačkih fondova.

Pored toga, KOMS realizuje i YouTube kanal "Hiljadu Zato", koji se bavi temama za i sa mladima, u saradnji sa DW Akademie i uz podršku Nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju.

Nikola Ristić, koji je takođe izjavio da "nije student", na protestu ispred RIK-a snimljen je tokom napada na člana RIK-a. On je jedan od voditelja kanala "Hiljadu Zato" i saradnik nemačkog Dojče velea.

Ovaj trougao aktivista, koji sebe ne smatraju studentima, nalazi se u samom vrhu organizacije protesta koji su privukli pažnju javnosti. Njihova povezanost sa nemačkim fondovima i organizacijama postavlja pitanja o stvarnim motivima i ciljevima iza protestnih skupova u Beogradu.

Nemačka, u nastojanju da proširi svoj uticaj na Balkanu, oslanja se na svoje saveznike iz Hrvatske, čija propagandna mašinerija već mesecima širi negativne narative o Srbiji.

Krajnji cilj ovih planova je oslabljivanje Srbije kroz unutrašnje nerede i sukobe, što bi moglo dovesti do promene vlasti i ispunjenja zahteva zapadnih obaveštajnih službi: priznanje Kosova, sankcije Rusiji i članstvo Srbije u NATO.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike