Petković: Kurti se otvoreno pridružio napadima opozicije na Vučića

22.12.2023

15:05

0

Petković: Kurti se otvoreno pridružio napadima opozicije na Vučića
Petar Petković - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da se premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas otvoreno pridružio napadima srpske opozicije na predsednika Aleksandra Vučića, ali da čak ni njegova puna podrška Đilasovoj izbornoj listi nije im pomogla da prevare narod, jer su Srbi od Kosova i Metohije do Vojvodine dobro prozreli ovu antisrpsku osovinu.  


"Kurti je, optužujući Aleksandra Vučića i Beograd za nepostojeće nepravilnosti na izborima, stao rame uz rame sa onim delom srpske opozicije koji predsednika Srbije danima neosnovano i bez ikakvih dokaza napada, koristeći identični narativ i u Beogradu i u Prištini", istakao je Petković. 

Prema njegovim rečima, jasno je svima da Prištini i Kurtiju smetaju Srbi, ma gde oni živeli, da li u Mitrovici ili Banja Luci, isto kao Đilasu koji bi da ukine Srbe iz Republike Srpske. 

"Samo su se i jedni i drugi zaigrali i nikakvi udruženi napadi neće im pomoći da sruše legitimno izabranu vlast na izborima", istakao je Petković, a saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 

Petković je ukazao da to "što Kurti na sve moguće načine pokušava da na vlasti na severu Kosova i Metohije sačuva svoje okupacione gaulajtere sa 3,5 odsto glasova, nikada neće biti model po kome će se sprovoditi izborna volja u centralnoj Srbiji i Beogradu, jer su demokratske tekovine i volja naroda za nas svetinja". 

Petković naglašava da Srbija neće dozvoliti da se iko izruguje našem narodu i obesmišljava prava Srba koja su ispregovarana pre više od 10 godina Briselskim sporazumom u okviru formiranja Zajednice srpskih opština, a koja su potvrđena i Sporazumom o opštim principima ZSO iz 2015. godine i navodi da član 21 tog dokumenta jasno kaže da se dogovor o Statutu ZSO mora postići isključivo u dijalogu. 

"Sve ovo ne treba nikoga da čudi kada je dobro poznato da je Aljbin Kurti od strane lidera srpske opozicije proglašavan za „intelektualca“ i „faktor stabilnosti“, koji danas, umesto da formira Zajednicu srpskih opština, podrugljivo i cinično poručuje evropskom posredniku u dijalogu da će sa Nenadom Rašićem da piše novi Statut ZSO, verovatno po ugledu na udruženje dživdžana koje predlaže njegov lažni ministar zajedno sa svojom savetnicom Radom Trajković, glavnom Đialsovom podrškom na Kosovu i Metohiji", navodi Petković.

Ističe da je sada jasno kao dan da je zabranom Srbima da glasaju na prostoru KiM Kurti direktno želeo da se umeša u izborni proces i pomogne srpskoj opoziciji, ali  da im je srpski narod poslao jasnu poruku kome veruje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike