Kurti načisto izgubio kompas! "Sam ću da napišem moderan evropski statut Zajednice srpskih opština"

22.12.2023

14:55

0

Kurti je u objavi na svojoj Fejsbuk stranici zatražio i ukidanje kaznenih mera EU prema Prištini

Kurti načisto izgubio kompas! "Sam ću da napišem moderan evropski statut Zajednice srpskih opština"
Aljbin Kurti - Copyright Tanjug/Dopisništvo KIM

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas je ponudio međunarodnoj zajednici da sam napiše "moderan evropski nacrt statuta" Zajednice srpskih opština.


Kurti je u objavi na svojoj Fejsbuk stranici zatražio i ukidanje kaznenih mera EU prema Prištini, da tzv. Kosovo dobije status kandidata za članstvo u EU i partnerstvo za mir sa NATO, ali i da se izvrši pritisak na Beograd da prizna nezavisnost Kosova, tako što bi se uvele sankcije Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću zbog, kako kaže neprijateljskog i agresivnog ponašanja prema KiM i odustajanja od Sporazuma.

Ova objava na društvenoj mreži dolazi posle jučerašnjeg intervjua evropskog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka za "Gazetu ekspres", u kome je rekao da je zakonska obaveza Prištine da formira ZSO i da Beograd ne mora da potpiše evropski nacrt statuta za formiranje.

"Prema nedavnom saopštenju evropskog izaslanika Miroslava Lajčaka, pošto je nacrt statuta deo unutrašnjeg pitanja Kosova, sledeće godine mogu da napišem moderan evropski nacrt u konsultaciji sa mojim ministrima Nenadom Rašićem (Zajednice za povratak) i Eljbertom Krasnićijem (ministar lokalne samouprave)", navodi Kurti na FB.

Kurti predlaže i da datum potpisivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa, između tzv. Kosova i Srbije sa Aneksom za njegovu primenu - bude 21. i 22. marta 2024. godine, kada se održava Samit Evropskog saveta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike