Kapitalni projekat izgradnje brane i veštačkog jezera "Stubo-Rovni" meta napada lažnog monaha i NATO opozicije!

21.12.2023

14:40

0

Kapitalni projekat izgradnje brane i veštačkog jezera "Stubo-Rovni" meta napada lažnog monaha i NATO opozicije!
Copyright Printscreen/Youtube/Nestrpljivi Snovi

Izgradnja brane i veštačkog jezera "Stubo-Rovni" kod Valjeva, jedna od najznačajnijih investicija u zapadnoj Srbiji, predstavlja pravo remek-delo inženjerstva i vizionarskog planiranja. Posle tri decenije rada i ulaganja od oko 80 miliona evra, ovaj projekat je dovršen, simbolizujući ne samo inženjerski uspeh, već i dugotrajnu posvećenost razvoju ovog dela Srbije.


Pijaća voda za 300.000 meštana!

Veštačko jezero "Stubo-Rovni" nije samo impresivno po svojoj veličini i kapacitetu, već i po multifunkcionalnosti. Osim što će obezbediti pijaću vodu za oko 300.000 stanovnika, uključujući Mionicu, Lajkovac, Lazarevac, Valjevo, Ub, a i buduću Termoelektranu "Kolubara B", jezero ima i ključnu ulogu u zaštiti od poplava. Sa sposobnošću da prihvati ekstremne količine vode, brana će služiti kao siguran štit za lokalne zajednice.

Voda impresivnog kvaliteta

Ono što posebno impresionira je kvalitet vode iz jezera. Analize Zavoda za javno zdravlje u Valjevu potvrdile su da je voda iz jezera prvoklasnog kvaliteta, što znači da će zadovoljiti sve potrebe stanovništva sa minimalnom preradom. Ovo je posebno važno jer su mnoge opštine u ovom delu Srbije suočene sa problemima u snabdevanju kvalitetnom vodom za piće.

Printscreen
 

 

Infrastruktura oko jezera, uključujući cevovode i fabrike vode, takođe je pažljivo planirana i izvedena. Projekat uključuje i izgradnju novih cevovoda koji će povećati kapacitet i efikasnost sistema, obezbeđujući dugoročnu stabilnost vodosnabdevanja.

Dogovor SPC i države oko potapanja crkve, i nasilne "akcije" lažnog monaha 

Izgradnjom brane Stubo-Rovni došlo je do potapanja manastira Svetog Arhangela Mihaila u selu Tubravić nadomak Valjeva. Ovaj događaj, realizovan je nakon postignutog dogovora između Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) i države. Crkva, poznata kao Valjevska Gračanica, unapred je bila predmet sporazuma koji je uključivao izgradnju nove crkve iznad nivoa akumulacije.

Vladika šabačko-valjevski Lavrentije dao je 2003. godine saglasnost za potapanje crkve, uz obećanje da će se izgraditi nova crkva i razmeniti nepokretnosti. Ovaj korak bio je nužan zbog tehničke nemogućnosti izmeštanja originalne crkve. Pre potapanja, iz crkve su iznete sve relikvije, ikonostas i vredno zvono iz 1860. godine.

RINA
 

S druge strane, raščinjeni monah Antonije, koji je ranije bio isključen iz crkvene zajednice, pokrenuo je proteste protiv potapanja manastira. Njegove akcije privukle su pažnju javnosti, posebno nakon što je izazvao nerede ispred manastira Gračanica kod Valjeva i organizovao proteste pred Patrijaršijom u Beogradu. Monah je optužen za samovolju i nemonaško nepokoravanje, te je konačno vraćen u red civila i isključen iz crkvene zajednice.

Njegove kontroverzne aktivnosti nisu se zaustavile na protestima. Davidović je bio više puta hapšen zbog incidenata sa policijom i "akcija" u zaštiti Valjevske Gračanice. Najupečatljiviji incident bio je rušenje dva stuba telemerne stanice na brani “Rovni”, pri čemu je pričinio značajnu materijalnu štetu.

Printscreen / Youtube
 

 

Takođe, ovaj samozvani monah Antonije, kao vođa kvazi-pravoslavne organizacije "Srpsko pravoslavno bratstvo Istinoljublje", pridružio se skupovima "Srbija protiv nasilja" koje je organizovala NATO opozicija.

Potencijal za razvoj turizma!

Pored toga, priroda oko brane i jezera predstavlja izuzetan potencijal za razvoj turizma u valjevskom kraju. Planirana izgradnja turističkih i rekreativnih sadržaja, kao što su bazeni, akva-park, sportski tereni, i ugostiteljski objekti, dodatno će obogatiti ovu regiju, privlačeći posetioce i doprinoseći ekonomskom rastu.

 

Projekat "Stubo-Rovni" je primer kako se, kroz kombinaciju stručnosti, posvećenosti i vizionarstva, može postići nešto što će imati dalekosežan pozitivan uticaj na život ljudi, ekonomiju i okolinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike