Boža derikoža ojadio Srbiju i građane, upropastio fabrike i firme, pa pobegao u Francusku: Sada došao na protest NATO opozicije!

19.12.2023

20:37

0

Licemerni derikoža, da ima i malo obraza, ne bi smeo da se vrati u zemlju koju je uporpastio

Boža derikoža ojadio Srbiju i građane, upropastio fabrike i firme, pa pobegao u Francusku: Sada došao na protest NATO opozicije!
Copyright 24sedam

Božidar Đelić, u narodu poznatiji kao Boža derikoža, već dugo nije u Srbiji iz koje je pobegao zbog silnih malverzacija koje je imao dok je bio na vlasti u periodu od 2000. do 2013. godine.

Vratio se Boža sada da morališe, pa je tako viđen na protestu NATO opozicije ispred zgrade Republičke izborne komisije.

Licemerni derikoža, da ima i malo obraza, ne bi smeo da se vrati u zemlju koju je uporpastio, a kamoli među građane koje je odžepario.

Zaboravio je Boža da je u periodu dok je bio na vlasti unazadio ovu zemlju i upropastio firme i fabrike Uništio je sve, ali je sebe obezbedio.

24sedam
 

Za one koji se ne sećaju, Đelić je ušao u politiku 2000. godine na poziv Mirojuba Labusa i postao je deo ekspertskog tima zaduženog za izdradu ekonomskog programa Srbije. Ekonomski program Srbije koji je on izgradio umesto da unapredi zemlju, on ju je unazadio, ali je zato taj program doneo Boži benefite.

Godinu dana kasnije, 2001. prvi put je izabran za ministra finansija.

Đelić je 2005. godine učestovao u mutnim radnjama između Meridijan banke i Kredi agrikol banke koja je kupila Meridijan.

Kredi agrikol banku tada je zastupao Božidar Đelić. On je tada od Francuza dobio 11 miliona evra od akcija Meridijan banke.

U vreme kada je Đelić bioo funkcioner Demokratske stranke i na vlasti, njegova, tada verenica, vlasnica kompanije "Nitea" , u vreme vlasti DS sklopila je posao sa BIA i Fondom za podršku investicijama u Vojvodinu. „Nitea“ je prodala nameštaj u vrednosti od 7,2 miliona dinara iako je po zakonu trebalo da te državne institucije raspišu javni poziv.

Sprečio saradnju Telekoma i Telenora

Lažno se predstavljajući kao nepristrastan posmatrač, bivši ministar finansija Božidar Đelić uložio je sve svoje napore da 2021. godine spreči planiranu saradnju Telekoma Srbija i Telenora i tako pomogne svom dugogodišnjem poslovnom ortaku Draganu Šolaku i njegovoj Junajted grupi.

Tako je pokazao da i dalje za pare radi i govori šta mu se naruči - što su građani Srbije odavno shvatili, dok je, radeći u njihovo ime, nameštao prodaju Srbije za grupu izabranih tajkuna.

Đelić je, dok je bio na vlasti, uspeo da uništi i Nacionalnu štedionicu. Privatizacija štedionice poslužila je za jednu od najvećih pljački u istoriji Srbije. U to vreme Đelić je bio ministar finansija, a na toj privatizaciji su vlasnici dve firme zaradili preko 34 miliona maraka. Ko zna koliko je zaradio Boža.

Ono što je posebno interesantno, jeste to da je Đelić bio jedan od političara iz te vlasti koji je u to vreme bio na platnom spisku tajkuna Miroslav Miškovića, vlasnika "Delte". On mu je davao od 30.000 do 50.000 evra za "neke usluge". S obzirom da je Đelić bio ministar finansija, možemo samo da zamislimo koje usluge.

Zakatančio je derikoža i smederevsku železaru "Sartid". Na kraju je železaru prodao, a morao je da ide u policiju i objašnjava gde je nestalo 6 miliona dolara od prodaje.

Kao potpredsednik Vlade Srbije 2011. godine podneo je ostavku pošto nije ispunio dato obećanje da će Srbija da dobije kandidatski status za ulazak u Evropsku uniju.

Nakon toga, kada je shvatio da je na vlasti samo on profitirao, finansijski obezbedio sebe, decu i ostala pokolenja, napustio je Srbiju i pobegao u Francusku.

Osiromašio je zemlju, upropastio jedne od najvećih fabrika, prevario građane, a onda "odleteo".

E taj čovek se sada vraća da drži pridike nekome i da napada nekoga ko je legitimno izabran na vlast. Došao je izgleda da podrži njegove drugare iz vremena vlasti pošto su zajedno uništavali Srbiju.

U Bože je izgleda kratko pamćenje, ali ima u koga nije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike