SNS ubedljiv u Beogradu, to je realnost: Umesto protesta, opozicija mora da prihvati činjenice - šalju pogrešnu poruku svetu!

19.12.2023

10:59

0

Tajkunska lista "Srbija protiv nasilja" nema plan, cilj je nasilje na ulicama

SNS ubedljiv u Beogradu, to je realnost: Umesto protesta, opozicija mora da prihvati činjenice - šalju pogrešnu poruku svetu!
Protesti - Copyright Twitter

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da se protestima ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) šalju pogrešne poruke svetu da je bilo prekrajanja izborne volje. 

Barac je za Tanjug napomenuo da su svi međunarodni i domaći posmatrači rekli da je na izborima bilo samo manjih nepravilnosti, što znači da je sinoćni protest, kako kaže, zapravo neprihvatanje izborne volje građana.

Printscren TV Tanjug
Srđan Barac

- Beograd, za koji je opozicija tvrdila da je već dobijen, u stvari nije dobijen. Čak i u Beogradu je SNS dobio najviše glasova i napravio značajnu razliku između glavnog oponenta. To je politička realnost koju treba prihvatiti i u skladu sa njom praviti plan ukoliko ste nezadovoljni - naveo je on.

Ukoliko je zahtev opozicije da se ponove izbori, Barac kaže da je to moguće u skladu sa političkim procedurama. 

- Politika je stvar mogućeg, i videćemo u narednim danima šta govori predmet izborna matematika, odnosno ko ima sposobnost da okupi dovoljan broj odbornika, poslanika, da bi formirao vladajuću koaliciju i sa tim pokušao da vrši vlast. Ukoliko do toga ne dođe, onda je realno da se ide ponovo na izbore, u skladu sa političkim procedurama - izjavio je Barac.

On kaže da su ovi izbori još jednom pokazali da konkretna politika dobija konkretne glasove, a da imaginarne politike dobijaju imaginarne glasove i da je politička situacija u Srbiji stabilna, odnosno jasno da se ponovo definisalo ko ima najveće poverenje građana. 

- S druge strane, pokazalo se da ko se ne bavi ozbiljnom politikom nije uspeo da pređe cenzus, ostao je samo u domenu svojih očekivanja bez realnih informacija i podsticaja da nastavi da se bavi sa politikom koja je neozbiljna - naveo je on.

Smatra da plan dela opozicije liste "Srbija protiv nasilja" ne postoji, i dodaje da je čitanje broja glasova na određenim biračkim mestima, a ne zbirno, pokušaj širenja dezinformacije i manipulacije izbornom voljom građana.  

- S druge strane, ovakve ideje i poruke gde se ponovo manipuliše sa svojim aktivistima ali i voljom građana, biračima, gde se preti štrajkovima građu, gde se ne koriste pravilne političke poruke i pravilne političke alatke, a pravilna politička alatka je da analizirate izborne rezultate i u skladu sa tim definišete naredne korake i izađete sa konkretnim planom - poručio je Barac.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike