Zaštitnici ljudskih prava, gde ste? Srbin (20) mučki pretučen dok je vodio stoku, meštani u strahu

11.08.2021

06:30 >> 07:34

0

Kao i mnogo puta ranije, kada su žrtve Albanaca bili Srbi, izostala je reakcija međunarodne zajednice

Zaštitnici ljudskih prava, gde ste? Srbin (20) mučki pretučen dok je vodio stoku, meštani u strahu
Copyright Zebince 24sedam/ Kosovo onlajn printscreen

Dan nakon napada na Nikolu Perića (20), iz Zebinca, koga su pretukle zasada nepoznate osobe, žitelji sela pored Novog Brda su u strahu zbog incidenta, ali i budućih odnosa sa Albancima.

Kao i mnogo puta ranije, kada su žrtve Albanaca bili Srbi, izostala je reakcija međunarodne zajednice.

pročitajte još

Brojne nevladine organizacije, koje deklarativno tvrde da štite ljudska prava i da svi moraju da budu jednaki, pokazuju od incidenta do incidenta da su Srbi, ipak, malo manje jednaki od drugih.

Niko od njih, naime, nije osudio prebijanje nedužnog mladića.

Podsetimo, nepoznate osobe su u ponedeljak u večernjim satima napale Nikolu Perića dok je vraćao stoku sa ispaše. Perić je u napadu zadobio povrede  glave i nalazi se na lečenju u Zdravstvenom centru Gnjilane.

Kancelarija za KiM odmah je odreagovala, osuđujući poslednji u nizu incidenata u kojima su žrtve Srbi.

Zebince, Kosovo onlajn printscreen

– Nedopustivo je da Nikola bude meta siledžija i huligana samo zato što je Srbin. Ovaj incident izazvao je ogromnu uznemirenost i revolt među srpskim stanovništvom u ovoj opštini – navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović osudio je napad na Nikolu Perića i pozvao nadležne organe da pronađu napadače.

pročitajte još

– Motivi napada mogu da bude različite prirode, ali pošto je veliki broj tih incidenata na celom Kosovu, mislim da poruka nije pozitivna, iako se maksimalno trudimo da suživot bude zajedničk,i da gradimo zajedničku budućnost na ovim prostorima – kazao je Ivanović.

Strina pretučenog mladića Živanka Perić kazala je za “Kosovo onlajn” da je narod uplašen.

– Ovo je nazapamćeno. Od ranog jutra dolaze ljudi da pitaju šta se desilo. Da li imaju neku nameru da nas isele ili je nešto drugo u pitanju? Svi smo potreseni – kazala je ona.

Zebince, Kosovo onlajn printscreen

Milan Živković, koji je zajedno sa Nikolom čuvao na livadi stoku, kaže da su primetili da ih prati auto crne boje. Kada su krenuli kući i razdvojili se, dogodio se incident.

– Dok smo čuvali stoku u mestu zvanom Bara, crni auto nas je pratio. Vozili su sporo i zaustavili se. Pao je mrak, a mi smo pošli da vratimo stoku sa ispaše i odvojili se. Kada je Nikola stigao do puta auto je stao. Napali su ga i tukli. Zvao sam odmah pomoć, ali me niko nije čuo. U velikom smo strahu. Kako ćemo dalje, ne znam – kazao je Živković.

Zebince, Kosovo onlajn printscreen

Brat od strica napadnutog momka, Dalibor Perić, često je sa Nikolom izvodio stoku na ispašu. Kaže da do juče nisu nikada imali problema.

– Godinama brat i ja čuvamo stoku. Niko nas nije dirao i ne znam šta je razlog napada – kazao je Dalibor.

Takođe je bez osude međunarodne zajednice i zaštitnika ljudskih prava prošao incident kada su Lazara Đorđevića, u selu Gojbulјa, u opštini Vučitrn, bez ikakvog povoda napali Albanci iz porodice Ademi. Lazar je sa suprugom i dvoje male dece, koja još nisu pošla u školu, fizički napadnut dok je obrađivao porodičnu njivu. Veće posledice sprečili su meštani, koji su pritrčali porodici Đorđević u pomoć i nekako uspeli da odbrane Lazara.

Lazar Đorđević, TV Most printscreen

Niz antisrpskih incidenata u opštini Gračanica nastavljen je kada su nepoznati počinioci upali u kuću porodice Simić u Preocu i opljačkali je. Siniša Simić je rekao da je to treći put kako mu obijaju kuću, a kosovska policija do sada nijednom nije uspela da pronađe lopove.

Mesecima unazad Dragica Gašić, jedina srpska povratnica u Đakovici, trpi torturu komšija, ali i tamošnjih vlasti. Umesto da je zaštiti od napada i šikaniranja, opština Ðakovica pokrenula je protiv Dragice Gašić parnični postupak zbog navodne uzurpacije stana, u pokušaju da joj oduzme pravo vlasništva. Neposredno pre tog poteza opštine Đakovica, jedanaest lokalnih nevladinih organizacija zatražilo je od vlasti da je što pre isele i najavilo je podnošenje peticije kosovskoj vladi.

pročitajte još

Da apsurd bude veći, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi, koji nijednom rečju nije osudio odnos Albanaca prema jedinoj Srpkinji u Đakovici, poručio je da Dragica Gašić treba s Albankama da sedi u Đakovici i da se izvinjava, bez obzira na to što ona nije kriva.

Zabrane ulaska srpskim zvaničnicima, Veljku Odaloviću i Vanju Udovičiću, ali i vernicima na KiM, uvrede, pretnje i protesti zbog liturgije u Prištini, samo su bili prethodnica napadu na 13-godišnjeg Nikolu Perića u selu Gojbulja nadomak Vučitrna, ali i napada u Klini na Ranka Bacića, starog 67 godina, koji je sa povredama lica i ruku hitno bio prebačen u bolnicu u Peći.

Između fizičkih napada na Srbe, ispisuju se grafiti mržnje, šaraju dečja igrališta, kamenuju škole, otimaju i pale zastave SPC…

Pa, zaštitnici ljudskih prava, gde ste?

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike