Vučić razgovarao sa osnivačem Epla: "Ponosan sam što je u našoj zemlji"! Voznijak: "Želim da promovišem interese Srbije" (FOTO/VIDEO)

06.12.2023

11:48

0

Voznijak je osnovao i platformu za obrazovanje i obuku nakon srednjeg obrazovanja fokusiranu na softversko inženjerstvo i razvoj tehnologije

Vučić razgovarao sa osnivačem Epla: "Ponosan sam što je u našoj zemlji"! Voznijak: "Želim da promovišem interese Srbije" (FOTO/VIDEO)
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa inženjerom računarstva i suosnivačem kompanije Epl Stivom Voznijakom.

Informatičar i pronalazač Voznijak je tokom godina bio uključen u različite poslovne i filantropske poduhvate, fokusirajući se prvenstveno na obučavanje dece uzrasta od 11 do 13 godina u školama, kompjuterskim veštinama.

Predsednik Vučić je nakon sastanka na konferenciji za medije izjavio da je ponosan što je Voznijak u našoj zemlji. 

- Verujem da će Vlada Srbije na moj predlog Voznijaku dodeliti pasoš Srbije. Gospodin Voznijak i njegova supruga postaće građani Srbije. Janko Tipsarević je mnogo učinio da Voznijak dođe u Srbiju - istakao je predsednik.

- Ponosan sam što je danas u našoj zemlji. Mi retko imamo ovakvu čast i priliku, istovremeno, kao što znate, bio je uključen u brojne filantropske poduhvate, posebno na obučavanje dece uzrasta od 11 godina. On je ovde sa svojom suprugom. Mi smo već pokrenuli mnogo toga što bismo mogli da uradimo u Srbiji. Za nas je od ključnog značaja bio razgovor o obrazovanju, o visokom ali i srednjem obrazovanju. Ono što želim da je ovo bila jedinstvena prilika za nas da predstavimo projekat Ekspo - naveo je Vučić.

Mislio da su sportisti zvezde, da su političari zvezde...Ovde je takva pomama za Voznijakom - dodao je Vučić i rekao "dobro došli u svoju kuću".

"Želim da promovišem interese Srbije"

Osnivač svetskog IT Giganta Epl Stiv Voznijak, koji je dobio srpski pasoš, poručio je da želi da promoviše interese Srbije.

Na konferenciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, bard IT industrije otkrio je da je Srbiju posetio na nagovor proslavljenog tenisera Janka Tipsarevića.

- Toliko sam srećan i zahvalan što putujem svetom i upoznajem dosta ljudi. Zahvalan sam Tipsareviću što smo došli ovde i dobili srpski pasoš. Video sam kako se grad planira, kako se zemlja planira, ima neverovatnih priča. Želim da idete ka vrhu i da budem deo toga! - rekao je Voznijak.

- Moja supruga i ja smo na odmoru, i krenuli smo da putujemo po gradovima koji leže na Dunavu. Nikada pre nismo stigli do Beograda, divno je. Imamo prijatelje. Posebno Janka. Ovo je najsmislenije putovanje. Video sam kako se sve planira, neverovatne priče sam čuo o ovoj zemlji. Želim da budem teo toga da promovišem interese Srbije do kraja života - dodao je Voznijak.

Voznijak je poslednjih godina pomogao u finansiranju preduzetničkih poduhvata u različitim oblastima kao što su razvoji globalnog navigacionog satelitskog sistema (GPS) i telekomunikacija, fleš memorija, tehničkog obrazovanja, svesti o ekologiji, satelita i još mnogo toga drugog.

Osnovao je i platformu za obrazovanje i obuku nakon srednjeg obrazovanja fokusiranu na softversko inženjerstvo i razvoj tehnologije, a od nedavno je i suosnivač platforme za trgovinu i uštedu energije zasnovane na blokčejn tehnologiji.

Dobitnik je 10 počasnih doktorata inženjerskih nauka.

Voznijak se juče sastao sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike