Tači pokušao da izigra sud u Hagu! Protestovao zbog zabrane poseta: Tužioci mu brutalno odgovorili

04.12.2023

13:34

0

Otkriveno da je bivši predsednik tzv. Kosova zastrašivao svedoke

Tači pokušao da izigra sud u Hagu! Protestovao zbog zabrane poseta: Tužioci mu brutalno odgovorili
Hašim Tači - Copyright scp-ks.org

Nekadašnji lider OVK Hašim Tači nalazi se u pritvoru suda u Hagu zbog zločina koje je počinila ta jedinica nad Srbima krajem devedestih godina.

Na početku današnjeg zasedanja, Tačijev branilac Greg Kiho (Kehoe) uložio je protest kod raspravnog veća zato što su Tačiju "u proteklih 17 dana uskraćene posete porodice".

Međutim, tužilaštvo tog suda podsetilo je da su Tačiju i saoptuženima Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju, odlukom sudija, ograničene posete u pritvoru, kao i komunikacija sa spoljnim svetom, zbog toga što su "pokušavali da utiču na svedoke i ometaju njihovo svedočenje".

scp-ks.org
Hašim Tači

Prisluškivanjem razgovora trojice optuženih sa posetiocima, uz odobrenje sudije, tužilaštvo je, kako tvrdi, došlo do dokaza da su oni nedozvoljeno uticali na svedoke i ometali sud.

- Tači je u više navrata davao instrukcije posetiocima kako da manipulišu svedocima - piše u podnesku.

Jedan od svedoka rekao je tužiocima da mu je preneta poruka, "po direktnoj instrukciji Tačija i Veseljija", datoj posetiocima, da se "povuče ili da ublaži iskaz" i to "za dobro Kosova".

Slične poruke dobili su i drugi svedoci optužbe.

Ogromna većina od 35 svedoka, koji su do sada dali iskaz na suđenju Tačiju i saoptuženima, koje je počelo u aprilu, svedočila je iza zatvorenih vrata radi zaštite njihovog identiteta.

Podsetimo, optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike