Politički odnosi dveju zemalja na visokom nivou: Vesić razgovarao sa Babajevim o saobraćajnom povezivaju Srbije i Azerbejdžana (FOTO)

01.12.2023

11:41

0

Ministar je Babajevu predstavio železničku mrežu koju Srbija gradi i obnavlja

Politički odnosi dveju zemalja na visokom nivou: Vesić razgovarao sa Babajevim o saobraćajnom povezivaju Srbije i Azerbejdžana (FOTO)
Copyright Tanjug/Predrag Mitić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa predsedavajućim Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana, ministrom za rad i socijalnu zaštitu te zemlje Sahilom Babajevim, o produbljivanju saradnje dveju država i mogućnostima za saobraćajno povezivanje.

Ministar Vesić je Babajevu predstavio železničku mrežu koju Srbija gradi i obnavlja, posebno ističući izgradnju brze pruge Beograd - Budimpešta, koja je u punom jeku, te skori početak radova na izgradnji brze pruge Beograd - Niš, koja će se nastaviti ka Bugarskoj, i dalje ka Istanbulu.

- Očekujemo da za nekoliko godina prugom budemo povezani sa Istanbulom - rekao je Vesić.

Tanjug/Predrag Mitić
 

Ministar je izrazio i zadovoljstvo kompanijom "Azvirt“ koja radi na nekoliko važnih infrastrukturnih projekata u Srbiji, najavljujući da bi kroz nekoliko dana trebalo da počne izgradnja još jednog važnog puta - brze saobraćajnice kroz Vojvodinu, od mađarske do rumunske granice, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Dodao je da postoji i interes kompanija iz Srbije da ulažu u Azerbejdžanu, na šta je ministar Babajev uzvratio pozivom ministru i domaćim privrednicima da posete Baku, uz mogućnost organizovanja poslovnog foruma, kako bi razmotrili mogućnosti za investicije iz Srbije, koje su dobrobošle u Azerbejdžan.

Babajev je istakao da su politički odnosi dve zemlje na visokom nivou i da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri, te da postoji veliki potencijal da investicije i ekonomska saradnja dostignu nivo političkih odnosa.

Naveo je da je Azerbejdžan zainteresovan za produbljivanje odnosa sa Srbijom, pre svega za saobraćajno povezivanje, železnicom i direktnom aviolinijom. Babajev je podsetio da je Azerbejdžan prugom povezan sa Turskom, preko Tbilisija i da je to železnička veza preko koje veliki obim roba stiže ka centralnoj Evropi, te naveo da bi železnice dve zemlje trebalo da razmotre mogućnosti za povezivanje tih koridora.

On je iskazao i potrebu da se uspostavi direktna avio-linija Beograd - Baku, što će razmotriti dve nacionalne avio-kompanije. Ministri su razgovarali i o mogućnosti da se poveća broj bilateralnih dozvola za drumske prevoznike, kako bi se dodatno pospešila trgovinska razmena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike