Vesić: Kompletna kanalizacija u Vranju najkasnije za dve godine

15.11.2023

18:35

0

Vesić je u Vranju obišao radove na kanalizaciji u selu Donje Trebešinje i postrojenje za preradu otpadnih voda u naselju Ćukovac

Vesić: Kompletna kanalizacija u Vranju najkasnije za dve godine
Goran Vesić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

U okviru projekta “Čista Srbija” na teritoriji Vranja biće izgrađeno ukupno 141 kilometar kanalizacije, izjavio je danas ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prilikom posete tom gradu čije je postrojenje za preradu otpadnih voda, kako je rekao, primer kako će izgledati sva takva postrojenja u Srbiji.

Vesić je u Vranju obišao radove na kanalizaciji u selu Donje Trebešinje i postrojenje za preradu otpadnih voda u naselju Ćukovac i tom prilikom rekao da je Vranje jedan od retkih gradova u Srbiji sa fabrikom za preradu otpadnih voda koja je potpuno u funkciji, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Ne samo da je u funkciji, već ovde postoji potpuno zaokružen sistem koji se završava proizvodnjom električne energije i potpunom preradom otadnih voda koje u čistom obliku odlaze u Južnu Moravu. Električnu energiju koju proizvedu iz biogasa, oni 50 odsto svoje potrošnje električne energije na taj način pokrivaju, a sada ćemo im pomoći da postave solarne panele kako bi mogli da budu potpuno samoodrživi - rekao je Vesić.

Naveo je da je ovo postrojenje primer kako će izgledati sva postrojenja za preradu otpadnih voda u Srbiji.

Vesić je rekao da će u Vranju najkasnije za dve godine biti završena kompletna kanalizacija, 141 kilometar kanalizacije, a da će u međuvremenu početi da se i Vranjska Banja, te da će kada to bude završeno Vranje biti grad u kojem će sva otpadna voda potpuno biti prerađivana i u čistom obliku vraćena u prirodu.

Takođe, naveo je da već sledeće godine početi da se gradi regionalna deponija u Vranju koja je značajna i koju je Vranje dugo čekalo i da, kada se tome doda brza pruga koja će tuda prolaziti, Vranje neće imati nijedan veći komunalni problem osim da se pozabavi i rešavanjem problema vodosnabdevanja.

- Problemi koje Vranje ima kada je reč o vodosnabdevanju imaju manje više svi gradovi u Srbiji – loše cevi, loša mreža, potreba da se to popravi zbog čega ćemo kreirati poseban državni program generalno za pomoć lokalnim samoupravama po tom pitanju - rekao je Vesić.

Istakao je da je Vranje primer kako država i grad mogu zajedno da rade i kako će u narednih desetak godina izgledati sve opštine i gradovi u Srbiji jer će, dodao je, svi morati da prerađuju otpadne vode na isti način.

Naveo je da je Vranje jedan od lokalnih sampouprava koje imaju odgovoran odnos prema postrojenjima i dodao da ima lokalnih samouprava koje ne upravljaju postrojenjima onako kako treba.

- Zato je Vranje mesto od kojeg mogu da uče mnogi gradovi i opštine u Srbiji i zadovoljan sam jer će mnogi dolaziti ovde da vide kako se uređuje sistem prerade otpadnih voda - rekao je Vesić.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković podsetio je da su sa projektom “Čista Srbija” krenuli u decembru 2021. godine i sa ponosom istakao da je Vranje prvi grad gde je taj program počeo da se realizuje.

- Sada smo na 58 kilometara od ukupno 141 kilometara koliko je ugovoreno, ali svega toga ne bi bilo da nije pre toga bila fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i da nije napravljen koncept kako da se sve te otpadne vode usmeravaju ka ovoj fabrici koja je sada u punom kapacitetu - rekao je Milenković.

Vranje je zajedno sa ministrom Vesićem posetio državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dragan Stevanović, kao i pomoćnik ministra Dušan Radonjić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike