Neće biti jednostavne stvari pred nama, moramo da čuvamo budućnost: Predsednik Vučić o situaciji na KiM

26.11.2023

10:07

0

Suštinski cilj međunarodne zajednice je da nas ubaci u neki pravni okvir u kojem ćemo na jedan ili drugi način da priznamo nezavisnost Kosova

Neće biti jednostavne stvari pred nama, moramo da čuvamo budućnost: Predsednik Vučić o situaciji na KiM
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon što je danas primio učenike i nastavnike Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Žerovnice u Opštini Zvečan sa Kosova i Metohije. On je najavio da će u narednim danima i nedeljama biti još pritisaka.

-Imaćemo još pritisaka, zloupotrebljavaće situaciju da Srbija ima šta da izgubi. Mnogo teških stvari, mnogo ne lakih dana je pred nama jer će pokušati pre izbora u SAD i evropskih da rešavaju pitanje KiM. Naše je da se borimo i da čuvamo zemlju uvek i u svakom trenutku i na svakom mestu... poručio je Vučić.

Povodom izjave Mojsilovića da ima sastanak sa komandantom Kfora, povodom stanja bezbednosti u južnoj pokrajini, predsednik Vučić je ocenio da je svaki razgovor važan, ali da je suštinski cilj međunarodne zajednice da nas ubaci u neki pravni okvir u kojem ćemo na jedan ili drugi način da priznamo nezavisnost Kosova.

-To nije pitanje da li hoćete da rešite problem sa izborima na severu KiM, u centralnoj Srbiji. Pitanje dokumenata, tablica, ništa to nije ključno, već da li ćemo da ih pustimo u UN. Lako je reći da nećemo da ih pustimo, ali za to postoje i posledice. Ljudi u Srbiji moraju to da znaju. Posledice će postojati. Sve pretnje nisu uzalud. Pa dođem u Brisel, kažu hajde potpiši. To će da se nastavlja i nastavlja... Sve vreme prisustvujete licemernom, bezobzirno licemernom ponašanju. Kfor se poziva na Rezoluciju 1244, kad ih pitate za druge norme, oni kažu nemojte da gledate u prošlost. Mi nedovoljno veliki moramo da sviknemo i da se u granicama mogućeg borimo za svoj narod i zemlju, rekao je predsednik. 

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

Oni se pozivaju na Banjsku, a kada mi pitamo za pokušaj ubistva dvoje dece, oni kažu nemojte da sitničarite... 

-Rekao sam u lice najviših zvaničnika šta imam, ali politiku ne smemo da svodimo na parole da ja neću potpisati ništa. Moramo da vodimo računa šta nas čeka u budućnosti. To neće biti jednostavne stvari pred nama i moramo da čuvamo budućnost. A da se pravdam i da vičem... Manevarski prostor je toliko mali... Niko ne kaže da nismo u pravu kada govorimo o Rezoluciji 1244, povelji UN, ali sila boga ne moli, oni mogu sve i baš ih briga... Mi smo imali predloge da dođu porodice nestalih. Albanski predstavnici kažu nama nisu potrebne porodice... Pa kada mi kažemo da mi to radimo zbog porodica da mogu da nađu mir, da znaju gde su im najmiliji sahranjeni, da im obiđu grob... Čak i predstavnici međunarodne zajednice kažu, to su detalji... Pa nek nam kažu da to nema veze sa nestalima, da to nikoga ne zanima... Oni čekaju trenutak da nas pritisnu, mi čekamo trenutak da te pritiske odbijemo, rekao je Vučić u obraćanju medijima, nakon što se sastao sa decom sa Kosova i Metohije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike