Grafit tzv. OVK u centru Gračanice: Nastavak zastrašivanja Srba na Kosmetu

13.08.2021

09:46 >> 10:38

0

Autor: M. I.

Kancelarija za KiM najoštrije osuđuje sve provokacije i incidente koji unose strah i nemir među Srbe na KiM

Grafit tzv. OVK u centru Gračanice: Nastavak zastrašivanja Srba na Kosmetu
Copyright Kancelarija za KiM

U centru Gračanice osvanuo je grafit tzv. UČK i to na dan kada se Srbija sa najdubljim bolom priseća zločina u Goraždevcu, jednim od najvećih nad srpskim narodom na KiM od dolaska međunarodne misije u pokrajinu, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kancelarija dodaje da je grafit ispisan u Kosovsko-metohijskoj ulici a da njegovo ispisivanje predstavlja nastavak zastrašivanja Srba.

pročitajte još:

– Veličanjem te terorističke organizacije, čijim se liderima sudi za najstrašnije zločine nad srpskim narodom, Albanci nastavljaju sa zastrašivanjem i uznemiravanjem Srba, otvoreno pokazujući da nisu spremni na zajedniči suživot sa srpskim narodom na prostoru KiM – navodi se u saopštenju.

Da je ova srpska sredina jedna od glavnih meta i opsesija albanskih ekstremista pokazuje i to što su u prethodnom peridu u više navrata simboli te ekstremističke grupacije ispisivani u Gračanici i okolini, na dečjem igralištu, bilbordima, kućama, ukradena je i oskrnavljena zastava SPC sa manastira Gračanica.

– Najviše zabrinjava što nema ozbiljne političke volje lidera iz Prištine da ekstremističkim divljanjima stanu na put. Svedoci smo da nema ni verbalne osude incidenata, kojih za osam meseci ove godine imamo više nego što ih je bilo ukupno tokom cele prošle godine – navode iz Kancelarije.

Primetno je, kako dodaju i odsustvo sankcija, što, naglašavaju, izvršiocima daje dodatni vetar u leđa u činjenju takvih dela.

– Kancelarija za KiM najoštrije osuđuje sve provokacije i incidente koji unose strah i nemir među Srbe na KiM i apeluje na međunarodnu zajednicu koja deluje na terenu da pojača svoje prisustvo i osigura bezbednost Srba na KiM – navodi Kancelarija.

Podsetimo, ovo je samo jedan u nizu napada na Srbe na Kosovu i Metohiji. Pre samo mesec dana, u blizini škole i crkve u selu Binač, nacrtan je identičan grafit – UČK.

Takođe, na dečjem igralištu u Sušici kraj Gračanice ispisane su poruke: “UČK” (OVK), “Albanija je ovde”, “Albansko polje” (igralište), “….š Srbiju”, prenosi Radio Kim.

Uvredljivi grafiti osvanuli su i u hramu Svetog Petra i Pavla u selu Brod, u koji su nepoznati vandali prethodno provalili, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Pored grafita, albanski ekstremisti se nisu ustezali i da fizički napadaju Srbe, pa je tako u selu Dolac kod Kline pretučen Ranko Bacić (67), Nikola Perić (13) u Gojbulji, kao i njegov 23-godišnji imenjak i prezimenjak u selu Zebince kod Novog Brda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike