Vučić o Kosovu na obeležavanju 182 godine SANU: Čekaju nas veliki izazovi - ne smemo da se odreknemo onoga što je naše

20.11.2023

10:59

0

"Ovo je naš hram nauka i umetnosti, vi ste ti vrhovni sveštenici"

Vučić o Kosovu na obeležavanju 182 godine SANU: Čekaju nas veliki izazovi - ne smemo da se odreknemo onoga što je naše
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) obeležaila je danas 182. godine od osnivanja, a svečanosti je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Takođe, prisutni su bili i patrijath Porfirije, ministarka kulture Maja Gojković, kao i članovi SANU počela je intoniranjem himne „Bože pravde“.

Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića

- Danas mi je čast i privilegija da mogu da govorim na 182 godina SANU. Svi mi koji se bavimo drugim poslovima smo prolazni, a ono što je večno za naš narod su Srpska akademija nauka i umetnosti, Srpska pravoslavna crkva i Srpska država - rekao je predsednik te nastavio citatom Nikole Tesle:

- S vremena na vreme u retkim intervalima veliki duh otkrića pohodi našu zemlju da bi saopštio tajnu koja će unaprediti čovečanstvo. On odabira najsposobnijeg i najzaslužnijeg i šapuće mu tajnu na uvo. Kao blesak svetlosti dragoceno znanje dolazi. Kad uhvati skriveno značenje srećnih vidi magičnu promenu. Čuda koja on vidi, mada udaljen u vremenu, desiće se. On to zna, nema ni trunke sumnje u njegovom umu i svakom vlaknu tela on oseća. To je velika ideja. Ovako je podaren sa višeg mesta neverovatnim talentom govorio Nikola Tesla. Taj veliki duh otkrića na koje se poziva naš veliki naučnik rukovodio je osnivače današnjeg SANU. Duh otkrića pod svodovima ovog uzvišenog doma daje nam moć da vrlo jasno čujemo snažne note Isidore Žebeljan okupane u raskošnim bojama koje sunce daje vitražima Mladena Srbinovića. Kroz misli prođu, čini mi se svakom Srbinu, duhovitosti kojima su nas počastili, ali i ozbiljnosti Matija Bećković i Dušan Kovačević, neke od njih zna celo srpstvo. Članove svoje akademije Francuzi smatraju besmrtnicima, stavljajući njihovo delo visoko iznad njihovih zemaljskih života. Tako i ako to ne umemo uvek da pokažemo duhovno je visoko iznad materijalno i ovde kod nas. Ovo je naš hram nauka i umetnosti, vi ste ti vrhovni sveštenici. I zato potpuno razumem, bivšeg predsednika današnjeg laureata akademika kostića kada kaže da Ivo Andrić je još uvek član SANU. Članovi SANU su i danas Nobelovci.

Predsednik je podsetio na akademike poput Pupina, Milankov i Mendeljejev.

- Rečnik SANU je najkompletniji i najobimniji rečnik srpskog jezika. Tražeći u njemu svoje tačne reči kojima bih vam se obratio shvatio sam da moj zadatak nije lak, već je i apsolutno nemoguć. Kako sa govornice sa koje je svoju prisutnu besedu čitao Milorad Pavić mogu sebe da smatram kadrim da pročitam nešto što sam napisao? Kako u kući u koju Handke smatra za svoju imam pravo da uzmem reč? Kako da govorim o istoriji na istom mestu gde i veliki Ekmečić? Kako da umetnosti zborim u zgradi gde je izlagao jedan Otašević? I sada iznenađenje mnogih neće nastupiti slovenska antiteza niti izlivi lažne skromnosti. Moja skrušenost pred duhovima velikana stvar je i vaspitanja i najiskrenijeg osećanja, poštovanja i pijeteta prema delu onih koji je većini nas smrtnika nedostižno. Dozvolite mi da umesto tih reči, samo u nekoliko rečenica, obićnim ukažćem na probleme sa kojima se danas suočavamo i sa kojima ćemo se tek suočavati.

Ne smemo da se odreknemo onoga što je naše

Predsednik je dodao da "ne smemo da se odreknemo onoga što je naše, međunarodnog prava, teritorije i naroda".

- Čak da to učinim uz sva obećanja koja izgovaraju, mi ne bismo dobili ništa ni na taktičkom ni na strateškom nivou za našu zemlju, važno da čuvamo ono što pripada našoj zemlji, sačuvamo mir i da ne ugrozimo budućnost zemlje i čekamo povoljnu priliku da sa istinom i pravdom izađemo pred svet - naveo je Vučić.

Kako je rekao, sledeća godina nam donosi nove izazove.

Mislim i Kosovo i Metohiju i na Republiku Srpsku. Od velikog je značaja da dođemo do zajedničkog imenitelja kako da svoju zemlju, slobodu, budućnost sačuvamo - kazao je Vučić.

Muzički program predvodio Aleksandar Solunac

Nakon besede akademika Kneževića predstavljen je muzički deo programa u izvođenju Aleksandra Solunca, kompozicija kompozitora Ivana Jevtića.

- SANU ostaje nacionalna akademija duboko ukorenjena u naš narod i društvo, spremna da pruži svaku moguću i stručnu pomoć na sva pomenuta i strulna pitanja - naglasio je Knežević.

Predsednik SANU naglasio je da među članovima Akademije postoji svest o svim opasnostima i otvorenim pitanjima sa kojima se svi suočavamo a koji pogađaju naš narod i našu sredinu, ali i ostatak sveta poput klimatskih promena i veštačke inteligencije, bede i siromaštva u svetu.

 

Danas će biti dodeljene nagrade Medalja SANU za 2023. godinu iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka i iz oblasti društvenih i humanističkih nauka

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike