Nema kraja Kurtijevom teroru: Slađanu Trajkoviću produžen pritvor za još dva meseca!

17.11.2023

14:26

0

Tada će se navršiti godinu dana otkako je Trajković u pritvoru

Nema kraja Kurtijevom teroru: Slađanu Trajkoviću produžen pritvor za još dva meseca!
Slađan Trajković - Copyright FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM,

Bivšem pripadniku policijske službe u Kosovskoj Mitrovici Slađanu Trajkoviću produžena je mera pritvora do 15. februara, odlučeno je u Osnovnom sudu u Prištini, potvrdio je njegov branilac advokat Dejan Vasić.

Preneo je da će biti puna godina kako je Slađan pritvoren, podsećajući da je u svojstvu branioca od suda tražio ublažavanje mere, u skladu da dosadašnjom praksom na Kosovu za istu vrstu krivičnih dela, obzirom da su mnogi dosadašnji slučajevi uspešno sprovedeni obranom sa slobode.

- Moj branjenik i ja snažno smo motivisani da na predstojećem glavnom pretresu pokažemo neosnovanost optužbi. Ovu argumentaciju predočiću Apelacionom sudu u žalbi koju ću podneti blagovremeno - naveo je Vasić.

FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM,
 

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je u julu optužnicu pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda protiv Slađana Trajkovića, zbog sumnje da je navodno počinio ratne zločine tokom sukoba na KiM na području Vučitrna.

- Specijalno tužilaštvo saopštava da je optužnica protiv Slađana Trajkovića podignuta zbog sumnje da je tokom rata na Kosovu, u periodu 1998-1999. u regionu Vučitrna, pojedinačno i u saučesništvu s drugim licima, teško kršeći pravila međunarodnog prava kao učesnik srpskih policijskih i vojnih snaga doprineo ubistvima, racijama, premlaćivanju, maltretiranju, hapšenju, mučenju, okrutnom i nehumanom postupanju prema albanskim civilima - navedeno je u saopštenju.

Trajkovića dalje terete za navodno "držanje u uslovima ropstva, deportacije i proterivanja hiljada albanskih civila kao i pljačke, paljenja i uništavanja kuća civilnog stanovništva albanske nacionalnosti koje nije direktno učestvovalo u sukobu, u kom slučaju je ozbiljno narušilo pravila međunarodnog prava tokom rata".

- Ovim radnjama okrivljeni S. T. u saizvršilaštvu sa drugim nepoznatim pripadnicima pomenute jedinice srpske policije i drugim naoružanim i uniformisanim licima počinio je krivično delo 'ratni zločin protiv civilnog stanovništva', predviđeno i kažnjivo po članu 142 i 22 Krivičnog zakona bivše SFRJ - podvlači se u saopštenju.

Slađan Trajković je bivši policajac kosovske službe u regionu Mitrovica sever, koji je podneo kolektivnu ostavku sa ostalim srpskim kolegama krajem prošle godine. Ubrzo potom je uhapšen u Bošnjačkoj mahali.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike