Brnabić: Potpisivanjem Memoranduma sa Severnom Makedonijom trasiran put za budući razvoj i povezivanje dva već prijateljska naroda

17.11.2023

12:10

0

Ona je dodala da je Srbija posvećena izgradnji i unapređenju železničke infrastrukture u koju su uložena značajna sredstva

Brnabić: Potpisivanjem Memoranduma sa Severnom Makedonijom trasiran put za budući razvoj i povezivanje dva već prijateljska naroda
Copyright FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Predsedenica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da su potpisivanjem Memoranduma o saradnji u oblasti železničkog saobraćaja između Srbije i Severne Makedonije dve zemlje trasirale put za budući razvoj i povezivanje dva već prijateljska naroda.

- Železnička infrastruktura je prioritetna infrastruktura i po transportnoj strategiji železnički saobraćaj je u ovom trenutku i za Evropu, ali i čitav svet, najvažniji saobraćaj jer je ekološki najprihvatljiviji i najefikasniji vid saobraćaja - rekla je premijerka nakon što su memorandum potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i njegov makedonski kolega Blagoje Bočvarski.

Ona je dodala da je Srbija posvećena izgradnji i unapređenju železničke infrastrukture u koju su uložena značajna sredstva.

FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ
 

- Završili smo brzu prugu između Beograda i Novog Sada. Do 2024. godine završavamo i deonicu između Novog Sada i Subotice i imaćemo završenu deonicu od Beograda do mađarske granice. Očekujemo da do kraja 2025. godine i mađarska strana završi svoju deonicu između Budimpešte i granice sa Srbijom. Nastavljamo dalje investicije u saradnji i partnerstvu uz ogromnu finansijsku podršku i kroz grant sredstva i kroz kredite. Nastavljamo da ulažemo i u železnički koridor 10 modernizacijom pruge između Beograda i Niša - istakla je Brnabić.

Premijerka je rekla da je poslednjih nekoliko meseci razgovarano o deonici do Skoplja, za koju je danas potpisan Memorandum o saradnji, a da će u narednom periodu biti formirana zajednička radna grupa i definisan jasan akcioni plan.

- Nakon toga investiraćemo i dalje u železnički koridor 10 do Skoplja. Nakon toga od Skoplja nastavljamo da razgovaramo i sa partnerima iz Grčke za prugu do Soluna i do Atine, što je za Srbiju od izuzetno velike važnosti. Ukoliko ovo uspemo da uradimo na brz i efikasan način imaćemo i ogromne beneficije i za privlačenje dodatnih stranih direktnih investicija i u Srbiju i u Severnu Makedoniju, ali i direktno ćemo imati dobar uticaj na BDP od transportnih usluga - pojasnila je Brnabić.

FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ
 

Dodala je da su Srbija i Severna Makedonija tokom protekle godine zabeležile rekordnu robnu razmenu koja je dostigla milijardu i četristo osamdeset miliona evra.

- Nekih 28 odsto više nego 2021. godine. Ako pogledamo period u poslednjih deset godina robna razmena između Severne Makedonije i Srbije povećana je za 2,4 puta 608 miliona evra na 1,48 milijardi evra, a robni izvoz je porastao 2,6 puta uvoz 2,2 puta - navela je premijerka.

Brnabić je tokom izlaganja pozvala predsednika Vlade Severne Makedonije Dmitra Kovačevskog, koji je prisustvovao potpisivanju Memoranduma, da već od sutra zajedno sa Srbijom krene u promociju Severne Makedonije u okviru specijalizovane svetske izložbe Ekspo koja će se odigrati u Beogradu 2027. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike