I, šta ćemo sad: MUP objavio podatke koji dokazuju da je opozicija lagala o fantomskim biračima! (FOTO/VIDEO)

16.11.2023

13:16

0

Brnabić je izjavila da je manipulacija biračkim spiskovima danas, zbog digitalizacije, nemoguća, jer se, kako navodi, birački spiskovi sami ažuriraju

I, šta ćemo sad: MUP objavio podatke koji dokazuju da je opozicija lagala o fantomskim biračima! (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Opoziciona podvala o takozvanim fantomskim biračima u gradu Beogradu, koju je u ime tajkunske koalicije Dragana Đilasa lansirao "komunikolog" Đorđe Miketić, u potpunosti je pala u vodu nakon što je MUP Srbije na svom portalu objavio uporedne podatke o kretanju aktivnih prebivališta u prestonici.

Kako se može videti iz podataka koje je objavio MUP, tvrdnje opozicije da vlast u Beograd "dovlači fantomske birače" iz drugih krajeva Srbije i Republike Srpske je potpuna izmišljotina kreirana kako bi mogla da posluži kao alibi za izborni poraz. 

 

Prema podacima MUP, broj prijavljenih građana u prestonici ne odstupa u značajnoj meri, naprotiv, u vreme strahovlade "žutih" promene u broju prebivališta su izrazitije. 

O ovome je govorio i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić. 

MUP Srbije
 

- Poslednjih par dana bilo je priče o tome koliko se građana doselilo u Beograd. 36.000 ljudi su 2011-2012. ti isti prijavili u Beogradu. Ovde se radi o ekonomskim migracijama. Beograd je svetska metropola i naravno da iz manjih sredina, pa i iz mog Kruševca, žele da dođu i žive u Beogradu. Njihova najava da bi našli alibi za gubitak na izborima 17. decembra jeste upravo to - da pokažemo i zatalasamo - rekao je između ostalog Gašić. 

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić nedavno je govorila o optužbama opozicije da postoje liste fantomskih glasača.

- Elektronska evidencija MUPa Srbije u slučaju koji je Đorđe Miketić (poslanik Zajendo) izneo 6. novembra ove godine nije pronašla nikakve neregularnosti u prijavama stanara na toj adresi - rekla je premijerka odgovarajući na tvrdnje Miketića da su nepoznate osobe prijavljene na njegovoj adresi. 

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Brnabić je izjavila da je manipulacija biračkim spiskovima danas, zbog digitalizacije, nemoguća, jer se, kako navodi, birački spiskovi sami ažuriraju.

Ona je naglasila da je do 2012. godine svaka lokalna samouprava bila zadužena za vođenje svog biračkog spiska i „to je sve bilo u papirima".

- Nije postojala nikakva kontrola, moglo je da se desi da jedan birač bude upisan više puta. Niste mogli da imate uvid u birački spisak. Li smo mi od 2019. godine, već povezali matične knjige sa biračkim spiskom i kada lice premine automatski se briše sa biračkog spiska, ili kasa promeni prezime nakon venčanja, automatski se ažurira - rekla je premijerka. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike