Pa zar ih nema već dovoljno: Niču kao pečurke posle kiše - još jedna NATO lista na izborima 17. decembra

10.11.2023

14:31

0

Defakto priznanje tzv. Kosova, članstvo u NATO i EU - glavni su deo zvanične ponude s njihovog političkog repertoara

Pa zar ih nema već dovoljno:  Niču kao pečurke posle kiše - još jedna NATO lista na izborima 17. decembra
NATO - Copyright Profimedia

Spisak prozapadnih partija koje će učestvovati na predstojećim izborima "obogaćen" je još jednom NATO listom – "Srbija na Zapadu – To struka traži", koju čine Nova D2SP, LIBDEM, GDF i GLAS, i predstavljenoj u prostorijama Nove stranke.

Listu široj javnosti uglavnom nepoznatih partija, su podržali i  nešto poznatiji Filip David, Milivoj Bešlin, Žarko Korać, Milojko Pantić, Svetislav Basara ali i dvojica akademika, Dušan Teodorović i Velimir Radmilović.

Defakto priznanje tzv. Kosova, članstvo u NATO i EU - glavni su deo zvanične ponude s njihovog političkog repertoara, koji su čak i Teodorovića, letos apsolutnog protivnika glasanja, namamili da se, bar indirektno, uključi u izbornu trku. 

Od bojkotaša izbora do učesnika na istim?!

Jer, on je naime, ranije, neumoljivo tvitovao da se u slučaju izbora mora napraviti pokret "čiji će jedini zadatak da bude bojkotovanje". Sada ipak misli da je preče od bojkota - potrčati ka Zapadu.

"Smatram da Srbija mora da uđe u Evropsku uniju, a pre toga u NATO alijansu i da se nastavi borba za izgradnju institucija zemlje i ljudskih i manjinskih prava", objasnio je Teodorović zašto je podržao listu. 

Književnik Svetislav Basara poručio je tako da je "politička volja da se istraži puč od 12. marta 2003. godine" dovoljan razlog za njegovu podršku ovoj koaliciji, dok je sportski komentator Pantić naveo je ovo prilika "da Srbija normalnih civilizovanih ljudi izađe na političku scenu", ali da su predstojeći izbori već izgubljena utakmica.

Hoće da zabrane SNS, SPS, SRS i Jedinstvenu Srbiju

Pantić je dodao i da se posle izbora mora doneti odluka o zabrani političkog delovanja onih koji su "uništili Srbiju", odnosno  partija SNS, SPS, SRS i Jedinstvene Srbije.

Predsednik GDF (Građanskog demokratskog foruma) Zoran Vuletić koji je nedavno, zajedno sa kolegom sa liste i liderom Glasa, Nemanjom Miloševićem "snažno podržao" zajedničku izjavu Makrona, Melonijeve i Šolca u kojoj se poziva na defakto priznanje tzv. Kosova -   tvrdi da njihova koalicija ima lek za sprečavanje kriminala i korupcije. Miloševićeva "struka" izgleda da je više "evropski put" - koji Srbiji i ne treba jer joj, kako on poručuje, treba samo punopravno članstvo.

Srbiji koja je, kako kaže, stala na dan Đinđićevog ubistva, prema njegovim rečima, potrebna je potpuna promena situacije, što bi, kako kaže, značilo "punu normalizaciju odnosa sa Kosovom, prihvatanje evropskog plana i ulazak u NATO".

Lider Libdema (udruženja građana Liberali i demokrate) Đorđo Žujović ističe da je ovo prvo pravo okupljanje građanskih snaga od 2012. godine kada su, kako tvrdi, takve snage bile skoro zabranjene.

Akademik Radmilović ocenjuje, da je ovo prvi put da Srbija na javnoj i političkoj sceni ima eksplicitan stav koji daje odgovore na vekovne probleme zemlje. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike