Rok za izmene je do 1. decembra: Ovako možete da proverite da li ste upisani u birački spisak! (VIDEO)

08.11.2023

11:07

0

U cilju provere ličnih podataka upisanih u birački spisak, pravo na uvid u birački spisak ima svaki građanin i može ga izvršiti neposredno u opštinskoj odnosno gradskoj upravi u kojoj ima prebivalište, kao i elektronskim putem na adresu na javnom portalu

Rok za izmene je do 1. decembra: Ovako možete da proverite da li ste upisani u birački spisak! (VIDEO)
Copyright Profimedia

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je građane da na vreme provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak i da li su upisani lični podaci tačni, kako bi mogli da ostvare pravo glasa na izborima 17. decembra.

Provere ličnih podataka upisanih u birački spisak mogu se izvršiti neposredno u opštinskoj ili gradskoj upravi u kojoj građanin ima prebivalište, a odnedavno i elektronski preko portalu eUprave.

- Prva funkcionalnost je da se izvrši uvid u podatke, a druga funkcionalnost je da podnesu zahtev za upis u JBS, ukoliko se ne nalaze, ili da podnesu zahtev za izmenu podataka, rekla je Biljana Marić, pomoćnica direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

Pored ličnih podataka, može se podneti zahtev i za promenu prebivališta i boravišta.

- Kada govorimo o prebivalištu odnosno boravištu, putem portala se može podneti zahtev za ažuriranje podataka u JBS. Tada se pozivaju izvorne evidencije MUP-a i preuzmaju podaci. Ukoliko podaci nisu ažurni u izvornim evidencijama građanisu dužni da odu u MUP i podnesu zahtev za izmenu, objašnjava Biljana Marić.

 

 

Svaka promena u biračkom spisku zasniva se na podacima iz matičnih knjiga, drugih službenih evidencija i javnih isprava. Odgovarajuće rešenje o promenama do zaključenja biračkog spiska (15 dana pre dana izbora) donosi opštinska odnosno gradska uprava, a od zaključenja biračkog spiska pa sve do 72 časa pre dana izbora rešenje donosi Ministarstvo.

Podnosilac zahteva može na rešenje opštinske odnosno gradske uprave podneti žalbu Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u roku od 24 časa od dana kada je rešenje primio, a protiv rešenja Ministarstva može se podneti tužba Upravnom sudu u roku od 24 časa od dana kada je rešenje primljeno.

U cilju provere ličnih podataka upisanih u birački spisak, pravo na uvid u birački spisak ima svaki građanin i može ga izvršiti neposredno u opštinskoj odnosno gradskoj upravi u kojoj ima prebivalište, kao i elektronskim putem na adresu na javnom portalu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike