Deklasifikovan izveštaj: Bezbednosne službe naših suseda otkrile koja obaveštajna služba je preuzela kontrolu nad migrantima u Srbiji

07.11.2023

11:08

0

U izveštaju se otkriva da postoji sve veća konkurencija i spremnost za korišćenje nasilja među krijumčarskim bandama u Srbiji

Deklasifikovan izveštaj: Bezbednosne službe naših suseda otkrile koja obaveštajna služba je preuzela kontrolu nad migrantima u Srbiji
migranti - Copyright Printcreen/MUP

Talibanska obaveštajna služba preuzela je direktnu kontrolu nad aktivnostima grupa za trgovinu ljudima avganistanskog porekla, koje deluju na teritoriji Vojvodine. 

U izveštaju mađarskih bezbednosnih službi o stanju nacionalne bezbednosti i vezama migracije s terorizmom, sa kojeg je skinuta je oznaka tajnosti, ukazuje da bi terorističke mreže mogle da preuzmu kontrolu nad rutama ilegalnih migracija, uključujući i onu preko zapadnog Balkana koja vodi ka Mađarskoj.

U izveštaju se otkriva da postoji sve veća konkurencija i spremnost za korišćenje nasilja među krijumčarskim bandama u Srbiji, čiji su akteri uglavnom iz Avganistana. Talibanska obaveštajna služba preuzela je direktnu kontrolu nad aktivnostima grupa za trgovinu ljudima avganistanskog porekla, koje deluju na teritoriji Vojvodine, navodi se u dokumentu.

Dodaje se i da na srpsko-mađarskoj granici policija svake noći osujeti između 1.000 i 1.200 ilegalnih prelazaka granice. U avgustu su, primera radi, samo na jednoj lokaciji, u roku od sat vremena otkrivena 293 ilegalna prelaska. 

Prema izveštaju mađarske policije, broj ilegalnih migranata uhapšenih i vraćenih u Srbiju oborio je rekord u četrdesetoj sedmici ove godine, dostigavši 5.606 osoba. 

- Mađarska u procesu migracija i dalje ima tranzitnu ulogu, pa joj, kratkoročno gledano, ne preti pojava tzv. zatvorenih društvenih grupa, ali dugoročno gledano, zasićenje zemalja koje su krajnja odredišta migranata moglo bi da ugrozi takozvane periferne države, što bi suštinski promenilo stanje javne bezbednosti u zemlji - navodi se u izveštaju. 

Tempo migracionih kretanja trenutno je u ekspanziji, jer sve više ljudi pokušava da stigne na Zapad pre nego što dođe zima, dok "vlasti u balkanskim tranzitnim državama žele da zadrže što manje migranata na svojim teritorijama".

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike