RIK: Automatizacijom registracije birača izbegli bismo duple upise u birački spisak

02.11.2023

11:11

0

Stvar koja se uvek pomene kada su izbori jeste pitanje ažurnosti jedinstvenog biračkog spiska

RIK: Automatizacijom registracije birača izbegli bismo duple upise u birački spisak
biracki spisak izbori_sapic_03042022_0017 - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Tehničkim unapređenjem biračkog procesa, kroz automatizaciju registracije birača, izbegli bismo duple upise u birački spisak, izjavio je danas za Tanjug stručnjak za izborno pravo i član RIK-a Miljkan Karličić. 


"Stvar koja se uvek pomene kada su izbori je pitanje ažurnosti jedinstvenog biračkog spiska. Možda je rešenje u tehničkom unapređenju biračkog procesa, kroz automatizaciju registracije birača. Na taj način bismo izbegli duple upise u birački spisak", rekao je Karličić. 

Podsetio je da je zakonska obaveza građana da prijave promenu prebivališta u roku od 15 dana, nezavisno od izbora. Povodom raspisivanja vanrednih izbora u Srbiji za 17. decembar, Karličić je rekao da je sada u toku procedura prikupljanja potpisa učesnika na izborima za podršku izbornim listama, sa rokom do 20 dana pre održavanja izbora, odnosno do 28. novembra.

Milos Tesic/ATAImages
 

 

 "U toku je kampanja, predstavljanje izbornih programa, sabiranje i predlaganje kandidata, jedan klasičan i uhodan proces. Ovo su 14. izbori od 1990. godine, i 10. vanredni", naveo je on. 

Odgovarajući na pitanje koja su prava i obaveze stranaka i koalicija koje učestvuju na izborima, rekao je da one imaju pravo da se kandiduju u skladu sa klasičnim načelima izbornog postupka, koji su u srpskom zakonodavstvu implementirani prema modernim standardima.

Prema njegovim rečima, javno beležništvo je nešto što je izvan izbornog sistema i pod nadležnošću je supervizije Ministarstva pravde. 

On smatra da bi u Srbiji trebalo da bude veći broj javnih beležnika, pogotovo u Beogradu, i to u centralnim gradskim opštinama - Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu.

 "Republička izborna komisija ima zadatke striktno utvrđene zakonom izbora narodnih poslanika. Ona se u prvom redu stara o zakonitosti sprovođenja izbora, sprovođenju tehničkih uslova za održavanje izbora i obavljanju niza izbornih radnji, od objavljivanja rokovnika za preduzimanje izbornih radnji, sve do odlučivanja o pravnim sredstvima povodom zaštite izbornog prava i proglašenja konačnih rezultata izbora", objasnio je Karličić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike