Pastor bio saveznik za istorijska dela, prijatelj srpskog naroda

30.10.2023

19:19

0

Pastor je plenio otvorenošću i poštovanjem argumenata i velikim uvažavanjem srpskih stavova i razumevanjem zajedničke sudbine i zajedničkih izazova.

Pastor bio saveznik za istorijska dela, prijatelj srpskog naroda
Ištvan Pastor - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da je predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor, koji je danas preminuo, bio saveznik za istorijska dela, prijatelj i poštovalac srpskog naroda, i veliki lider mađarske zajednice u Vojvodini.

 - Primio sam sa nevericom vest da nas je posle kraće bolesti napustio Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, sa kojim sam, još od devedesetih godina delio poslaničke klupe u parlamentu, a poslednjih gotovo osam godina i zajedničku i najveću odgovornost za politički rad u Vojvodini i njen razvoj - rekao je Mirović.

On je istakao da je Pastor plenio otvorenošću i poštovanjem argumenata i velikim uvažavanjem srpskih stavova i razumevanjem zajedničke sudbine i zajedničkih izazova.

- Bio je lider mađarske zajednice u Vojvodini za ponos i ugled, i drug i prijatelj na koga sam mogao da se oslonim. Zastupao je principe u javnom delovanju, a danas je takvih ljudi malo i tim pre je plenio svojim stavovima i zalaganjem. Srpsko-mađarsko prijateljstvo uzdignuto je na visok nivo zahvaljujući i njemu i to će biti beleg za večno pamćenje - naveo je Mirović, saopšteno je iz Pokrajisnke vlade.

I prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je saučešće povodom smrti predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora njegovoj porodici i Savezu vojvođanskih Mađara.

- Sa velikom tugom primio sam vest da nas je napustio Ištvan Pastor, prijatelj i neumorni borac za napredak Srbije kao moderne i tolerantne zajednice svih njenih građana i naroda - naveo je Dačić.

Istakao je da je Pastor "svojom mudrošću i velikom energijom predvodio mađarsku nacionalnu zajednicu u Srbiji putem saradnje i zajedništva, što će ostati upamćeno kao njegovo istorijsko nasleđe".

- Srbija je bila bogatija sa Ištvanom Pastorom i njegovim delom, pa će njegov odlazak ostaviti neizbrisiv trag, ali i obavezu svima nama da nastavimo da živimo u slozi i posvećenošću napretku i budućnosti Srbije. Porodici Ištvana Pastora i njegovom Savezu vojvođanskih Mađara upućujem izraze iskrenog saučešća - naveo je Dačić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike