Uhapšeni Srbi na Kosmetu doživljavaju pravu torturu: U zatvoru u Podujevu ih teraju da pričaju albanski i tuširaju ih hladnom vodom

22.10.2023

17:24

0

Pritvoreni Srbi su pod represijom u zatvoru visokog rizika

Uhapšeni Srbi na Kosmetu doživljavaju pravu torturu: U zatvoru u Podujevu ih teraju da pričaju albanski i tuširaju ih hladnom vodom
Ilustracija - Copyright Profimedia

Članovi porodica uhapšenih Srba koji se nalaze u pritvorskoj jedinici u Podujevu kažu da se posle događaja u Banjskoj, 24. septembra, zatvorenici srpske nacionalnosti suočavaju sa pravom torturom.

Sagovornici portala Kosovo-online, koji su želeli da ostanu anonimni iz straha da se tretman prema njihovim najbližima koji su u zatvoru još više ne pogorša, pričaju da su pritvoreni Srbi pod represijom u zatvoru visokog rizika u Podujevu, podsećajući da su na to ukazivali i ranije, ali da niko nije reagovao.

Srpski jezik im je, tvrde, gotovo zabranjen.

Pixabay
 

- Teraju ih da pričaju albanski, ukoliko neko ne zna albanski ne može ništa da traži. Oni se međusobno pomažu kako bi bar nešto osnovno dobili, poput hrane. Hladno im je, nemaju grejanje. Ne daju da im se odnese ćebe ili grejalica. Dok je bilo leto zatvarali su im i rešetke i limena vrata, onda su oni štrajkovali jer se umalo nisu pogušili, a sada rade suprotno, širom otvaraju vrata da bi im bilo hladno. Puno puta im puštaju hladnu vodu za vreme tuširanja - tvrdi sagovornik Kosovo-online. 

Posebno zabrinjava, ističe, što pritvoreni ne dobijaju redovnu medicinsku terapiju.

Zaposleni Srbi u Kosovskoj policiji koji su čuvali pritvorene, sklonjeni su i zamenjeni Albancima, kaže rođak jednog Srbina koji je u zatvoru i dodaje da se vrlo neprofesionalno ponašaju prema njima.

- Hranu za ručak su im prepolovili, ako to može da se nazove hranom uopšte. Među Srbima ima dijabetičara, a za doručak im daju med, krem, džem... Niko ne doručkuje. Smršali su vidno za ovih mesec dana svi - dodaju oni.

Članovi porodica se žale i na to što je vreme trajanja telefonskih poziva smanjeno. Ranije je, kažu, bilo 15 minuta, a sada 10 do 12 najviše.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo-online

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike