Svaka okupacija ima rok trajanja, pa i ova Aljbina Kurtija: Naš narod trpi teror na KiM, ali je jači i snažniji

22.10.2023

15:02

0

Petković je istakao da će tokom trajanja sajma biti održano više od 70 promocija književnih i naučnih radova, a učestvovaće i više od 30 najrazličitih izlagača, izdavača sa prostora Kosova i Metohije

Svaka okupacija ima rok trajanja, pa i ova Aljbina Kurtija: Naš narod trpi teror na KiM, ali je jači i snažniji
Petar Petković - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković otvorio je danas u Beogradu na Sajmu knjiga štand Kancelarije za KiM, na kome je predstavljeno izdavaštvo i stvaralaštvo Srba iz južne srpske pokrajine.

Petković je istakao da će tokom trajanja sajma biti održano više od 70 promocija književnih i naučnih radova, a učestvovaće i više od 30 najrazličitih izlagača, izdavača sa prostora Kosova i Metohije.

- Zašto sam vam ovo rekao? Rekao sam vam da bih ukazao na jedan paradoks, koji u našem slučaju možda i nije paradoks, već stvar našeg identiteta i naše srpske prirode. A to je da, kada je i najteže i kada vrše teror nad našim narodom na Kosovu i Metohiji, mi se podižemo i bivamo i jači i snažniji. Verovali ili ne, upravo u ovim teškim vremenima mi imamo i najznačajnije i najveće stvaralaštvo srpskog naroda sa prostora Kosova i Metohije, koje želimo ovom prilikom da vam prezentujemo - naveo je Petković.

Kako kaže, u biti našeg naroda jeste borba za slobodu, jer smo slobodarski narod i to je ono što nas određuje svih ovih godina, decenija i vekova, a tako će i ostati.

- Svaka okupacija ima svoj rok trajanja, pa će i ova od strane Aljbina Kurtija prema srpskom narodu proći. I to vrlo brzo. Država Srbija je uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, uz svoju crkvu na Kosovu i Metohiji, jer jedino tako možemo da opstanemo. Nema naš narod u koga drugog da gleda do u svoj Beograd i svog predsednika Aleksandra Vučića - izjavio je Petković.

Svečanosti je prisustvovao i episkop novobrdski Ilarion, koji je tom prilikom rekao da mu je drago da se u duhu sabornosti praznuje pisana reč koja dolazi iz našeg unutrašnjeg logosa, onog slova koje je postojalo vekovima i pre pisane reči, jer čovek je, kako kaže, biće reči.

- Neka bi se ta reč života utisnula u srcima svih nas. Da praznujemo to slovo Božije u sebi, taj logos koji prepoznajemo i u drugome, prepoznajemo ga i u večnom Bogu i on nas privlači, ali nas privlači i kroz drugoga - naveo je Episkop novobrdski Ilarion.

Prema njegovim rečima, saradnja crkve i Kancelarije za Kosovo i Metohiju jeste primer koji može da se iskoristi u različitim prilikama kao obrazac kako treba da sarađuju crkva i država, posebno u nemogućim uslovima, na prostoru koji izgleda kao da se sužava.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike