Petković: Kurtijev šovinistički režim je u vrsti totalnog rata protiv svega što je srpsko

21.10.2023

10:45

0

Progon sveštenih lica i napadi na objekte i imovinu Eparhije raško-prizrenske jesu indikativna slika stvarnosti na Kosovu i Metohiji

Petković: Kurtijev šovinistički režim je u vrsti totalnog rata protiv svega što je srpsko
Petar Petković - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da deportovanje protosinđela Fotija, igumana manastira Devina voda kod Zvečana, predstavlja još jedan od bezumnih akata Prištine kojima se ograničava delovanje Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i brutalno krše verske slobode srpskog naroda.

- Protosinđel Fotije, koji je svoj boravak na Kosovu i Metohiji godinama regulisao u skladu sa administrativnim procedurama Prištine, deportovan je bez ikakvog povoda i obrazloženja u Severnu Makedoniju, odakle je rodom, a ovaj čin nasilja nisu uspeli da spreče ni prisutni predstavnici međunarodnih organizacija. Progon sveštenih lica i napadi na objekte i imovinu Eparhije raško-prizrenske jesu indikativna slika stvarnosti na Kosovu i Metohiji, i potvrda da je režim Aljbina Kurtija u nekoj vrsti totalnog rata protiv svega što je srpsko - rekao je je Petković.

Prema njegovim rečima, nema flagrantnije potvrde šovinističke prirode Kurtijeve politike od napada na one čiji je poziv da propovedaju univerzalne ljudske vrednosti i čovekoljublje, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

- Apelujemo na međunarodnu zajednicu da sa maksimalnom ozbiljnošću pristupi zaštiti položaja i interesa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, jednom od najvažnijih izvorišta, ne samo srpske, već i evropske kulture i hrišćanske tradicije - rekao je Petković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike