Hisni Gucati izlazi na slobodu? Zastrašivao svedoke, a sutkinja odobrila ranije puštanje pod ovim uslovom

17.10.2023

12:11

0

Autor: I.K.

Predsednica je istakla da je Gucati izrazio kajanje i da se tokom usmene rasprave izvinio svima koji su se osetili ugroženim usled njegovih postupaka

Hisni Gucati izlazi na slobodu? Zastrašivao svedoke, a sutkinja odobrila ranije puštanje pod ovim uslovom
Copyright scp-ks.org

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sudija Ekaterina Trendafilova donela je 12. oktobra odluku o izmeni kazne izrečene Hisniju Gucatiju i odobrila njegovo puštanje na slobodu 18. oktobra ili približno tog datuma pod uslovima koji će se primenjivati do isteka kazne od četiri godine i tri meseca koju je izrekao panel Apelacionog suda, saopšteno je iz suda. Istovremeno, Haradinaju na isti zahtev nije odobreno ranije puštanje na slobodu u ovom trenutku. 

Podsetimo, panel Apelacionog suda je, većinskom odlukom, Gucatiju i Haradinaju kaznu od četiri i po godine zatvora, koju je odredio pretresni panel, umanjio na četiri godine i tri meseca zatvora, u koju se uračunava vreme provedeno u pritvoru. 

Panel Apelacionog suda potvrdio je odluku o krivici Gucatija i Haradinaja za zastrašivanje u toku krivičnog postupka (treća tačka optužnice), povredu tajnosti postupka neovlašćenim otkrivanjem tajnih informacija obelodanjenih u zvaničnom postupku (peta tačka optužnice) i povredu tajnosti postupka neovlašćenim otkrivanjem identiteta i ličnih podataka zaštićenih svedoka (šesta tačka optužnice).

Pored toga, panel Apelacionog suda je, uz suprotno mišljenje sudije Ambosa, potvrdio i odluku o krivici Gucatija i Haradinaja za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti putem ozbiljnih pretnji (prva tačka optužnice).

scp-ks.org
 

 

Trendafilova je mišljenja da su krivična dela za koja je Gucati osuđen neosporno teška imajući u vidu zastrašujući efekat koji je otkrivanje poverljivih informacija imalo na potencijalne svedoke, ali da postoji niz faktora koji govore u prilog izmeni kazne.

Naime, predsednica je zaključila da je Gucati tokom boravka u pritvoru imao priliku da razmisli o svojim postupcima i da se njegovo držanje s vremenom promenilo, navodi se u saopštenju.

Predsednica je istakla da je Gucati izrazio kajanje i da se tokom usmene rasprave izvinio svima koji su se osetili ugroženim usled njegovih postupaka. Takođe je istakla čvrstu rešenost Gucatija da se ubuduće uzdrži od svih radnji koje bi se mogle smatrati krivičnim delom protiv pravosuđa i da se pridržava svih uslova iz odluke o puštanju na slobodu.

Odluka će biti povučena ukoliko se Gucati ne bude prodržavao bilo kojeg od uslova u odluci.

Ovo je inače prva odluka o ublažavanju ili izmeni kazne, a postupci vezani za ublažavanje ili izmenu kazni su posebni i vode se kada osuđeno lice izdrži dve trećine kazne.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike