Brnabić i Hil na promociji Pupin incijative: Otvoreno novo poglavlje u odnosima Srbije i SAD

09.10.2023

21:11

1

Pupin inicijativa dolazi kao dašak svežeg vazduha, ne mislim samo u kontekstu srpsko-američkih odnosa - rekla je premijerka

Brnabić i Hil na promociji Pupin incijative: Otvoreno novo poglavlje u odnosima Srbije i SAD
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Pupin incijativa, prva srpska privatno finasirana neprofitna organizacija, sa sedištem u Beogradu i Vašingtonu, koja će se sveobuhvatno baviti srpsko-američkim odnosima kroz kreiranje predloga politika, rešenja i strategija, predstavljena je večeras u prisustvu predsedice Vlade Srbije Ane Brnabić i američkog ambadora u Srbiji Kristofera Hila.

Na svečanosti upriličenoj na dan rođenja jednog od najvećih srpskih naučnika Mihajla Pupina, govoreći o Inicijativi, čiji će članovi, kako je najavljeno, radititi na međunarodnom jačanju pozicije Srbije, predlaganju strategija razvoja Srbije, razmeni znanja i isustva između SAD i Srbije, Brnabić je nalgasila da ona dolazi kao dašak svežeg vazduha, posebno u ova kompleksna vremena, ne samo u Evropi već i svetu.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

- Pupin inicijativa dolazi kao dašak svežeg vazduha, ne mislim samo u kontekstu srpsko-američkih odnosa, već zato što njenim osnivanjem dajete primer drugim mladim ljudima da nastave sa snovima i incijativama da zajedno menjamo Srbiju u demorkatskom društvu - jer je to jedina Srbija koja može da bude snažna i jaka - rekla je Brnabić povodom Incijative koja ima za cilj da otovori novo poglavlje u odnosima Srbije i SAD.

Predsednica Vlade ocenila je da je incijativa važna za Srbiju, partnerstvo i saradnju dve zemlje - kao karika koja treba da nas vodi ka mnogo jačoj, tehnološki razvijenijoj, otpornijoj Srbiji.

Ambasador SAD je takođe istako značaj Pupin inicijative i naglasio da će uraditi sve što je u njegovoj moći da je pordrži.

- Želim da cela Srbija čuje za vas, cela američko-srpska zajednica, da svi znaju šta možemo da radimo zajedno za bolju budućnost naše dve zemlje...Ukoliko bismo radili zajedno bili bismo snažniji u regionu, osnažili bi Evropu, EU koja bi prijemom Srbije bila snažnija, naše partnerstvo i odnos bi bili jači - rekao je Hil.

Tanjug/Vladimir Sporčić
Kristofer Hil 

On je naglasio da se na primeru Pupun inicijative vidi ono što uvek priča, a to je da postoji više stvari koje povezuju srpski i američki narod od onih koji ih razdvajaju.

Jedan od osnivača Inicijative Vuk Velebit naveo je da je cilj Pupun incijative da se stvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje - poglavlje koje će nositi ime Mihajla Pupina.

Velebit je naveo da svi okupljeni u Inicijativi žele da pišu i stvaraju novi narativ u odnosima Srbije i SAD.

- Srbija ne sme da dozovli da bude mostobran koji će drugima poslužiti za destibalizaciju regiona, Amerikaci mogu dobro da nas razumeju da će Sbrija biti glavni pokretač ekonomskih procesa, da uticaj želi da ostvaruje ekonomijom i izvozom kapitala - rekao je Velebit i dodao da ih neće finansirati nijedna vlada kako bi imali nezavisnost u radu.

Prema njegovim rečima, bolji odnosi znače i bolju poziciju Srbije u regionu, a imati u fokusu srpske interese, to za njih, kako kaže, predstavlja novi srpski patriotizam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike