Kurti nastavlja da ponižava Srbe: Bolnici u Kosovskoj Mitrovici preti humanitarna katastrofa

06.10.2023

16:38

0

Poslednja isporuka lekova bila je 2021. godine

Kurti nastavlja da ponižava Srbe: Bolnici u Kosovskoj Mitrovici preti humanitarna katastrofa
Copyright Printscreen/Kosovonline

Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek izjavio je danas da iz Prištine otežavaju i onemogućavaju snabdevanje lekovima, sanitetskim materijalom, fiziološkim rastvorima i kiseonikom, i naglasio da je poslednja isporuka medikamenata bila 2021. godine

- Poslednja isporuka lekova bila je 2021. godine kada smo, zahvaljujući Vladi Srbije, Ministarstvu i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, odnosno Kancelariji za KiM, uspeli da dovezemo velike količine. Zalihe još traju, ali one su toliko minimalne da pojedinih sredstava već nema - rekao je Elek za Tanjug.

Kosovo onlajn
 

 

Naglasio je da preti humanitarna katastrofa.

Pored nedostatka lekova i sanitetskog materijala, Elek kaže da se ograničavaju dozvole za uvoz kiseonika, odnosno da firma koja snabdeva kiseonik mora za isporuke da traži dozvolu „vlasti“ u Prištini na tri do šest meseci.

- Pored ovoga, do današnjeg dana, bilo je više od 210 zaustavljanja sanitetskih vozila kada izađu iz kruga KBC, bez obzira da li pružaju hitnu pomoć ili se pacijenti transportuju u centralnu Srbiju - izjavio je direktor KBC.

Dodao je da, po podacima iz Zavoda za javno zdravlje, ponestaju i vakcine za najmlađe pacijente.

Elek napominje da stanovnike KiM ništa toliko ne uznemirava koliko dalji nastavak terora koji je kulminirao upadom specijalnih jedinica sa dugim cevima u KBC Kosovska Mitrovica, bez, kako kaže, bilo kakvog razloga i potrebe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike