Je l' ovo Stejt department priznao da je pogrešio?! "Srpske snage povukle su se sa administrativne linije prema KiM"

04.10.2023

08:05

0

Prethodno je bivši izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel objasnio kako je zvanični Vašington zapravo pogrešio u vezi s nagomilavanjem srpske vojske

Je l' ovo Stejt department priznao da je pogrešio?! "Srpske snage povukle su se sa administrativne linije prema KiM"
Stejt department - Copyright Profimedia

Američki Stejt department saopštio je danas da je od 29. septembra primetno povlačenje srpskih vojnih snaga sa administrativne linije prema KiM.

- Pratili smo raspoređivanje napredne srpske artiljerije, tenkova i mehanizovanih pešadijskih jedinica. Pozvali smo Srbiju da povuče snage sa granice i da smanji tenzije - izjavio je na brifingu za novinare zamenik portparola Stejt departmenta Vedent Patel.

- Primetili smo izvesno povlačenje snaga i materijala duž granice Kosova od 29. septembra i očekujemo da Srbija nastavi korake deeskalacije, uključujući i dalje povlačenje snaga do ili ispod istorijskih normi - dodao je on.

Zamoljen da prokomentariše hapšenje osumnjičenog za pogibiju pripadnika tzv. kosovske policije i izazivanje tenzija tokom oružane akcije u selu Banjska, Patel je rekao da je Stejt department upoznat sa tim informacijama.

- Videli smo te izveštaje, ali nećemo se mešati u istražni postupak. Kao što smo rekli, znamo da je napad bio dobro koordinisan i planiran i svi koji su bili uključeni u planiranje i izvođenje ovog napada moraju biti izvedeni pred lice pravde - poručio je Patel.

Podsetimo, prethodno je bivši izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel objasnio kako je zvanični Vašington zapravo pogrešio u vezi s nagomilavanjem srpske vojske.

Grenel je objavio da, na osnovu informacija koje je dobio iz Stejt departmenta, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi nije koristio najnovije informacije o broju pripadnika srpskih snaga na administrativnoj liniji sa KiM, odnosno da je pogrešno rekao da je došlo do gomilanja snaga u trenutku kada je u toku bilo njihovo povlačenje.

To je izazvalo oštre reakcije Zapada, na čelu sa SAD, pa je tako to pitanje bilo postavljeno i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, tokom intervjua na CNN-u sa američkom novinarkom Kristijan Amanpur. Takođe, i ministar odbrane Srbije i načelnik Generalšatab Vojske Srbije održali su povodom toga vanrednu konferenciju za medije na kojoj su demantovali da Srbija gomila trupe na administrativnoj liniji.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike