Grenel o situaciji na Kosmetu: Blinken i Salivan plasirali lažne informacije o srpskim vojnicima

30.09.2023

20:15

0

Ukazao je da je prošle godine bilo 14.000 srpskih vojnika, da ih je danas 7.500 - napisao je on na mreži X

Grenel o situaciji na Kosmetu: Blinken i Salivan plasirali lažne informacije o srpskim vojnicima
Ričard Grenel - Copyright Profimedia

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je danas američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena da su plasirali lažne informacije o raspoređivanju srpskih vojnika na administrativnim prelazima sa KiM, i istakao da postoji smanjenje, a ne nagomilavanje broja vojnika.

- Saliven i Blinken su juče plasirali lažne informacije o srpskim trupama na granici sa Kosovom. Oni su tako van dodira sa Balkanom - naveo je Grenel na društvenoj mreži X (Tviter).

Ukazao je da je prošle godine bilo 14.000 srpskih vojnika, da ih je danas 7.500, a do ponedeljka će, kako je naveo, biti 4.000 na administrativnim prelazima.

Grenel je upitao zašto je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena lagala o nagomilavanju vojnika.

"To je smanjenje", naveo je Grenel.

Upitao je i zbog čega je Bela kuća postavila 3. juna crvenu liniju za premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i potom mu "dozvolila da pređe liniju bez posledica".

"Slabost izaziva haos", zaključio je Grenel. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak da je imao dug telefonski razgovor o situaciji na KiM sa Blinkenom, koji nije bio lak, i istakao da je negirao neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti srpskih snaga.

Kako je saopštila Bela kuća, Salivan je, tokom razgovora sa Kurtijem, izrazio zabrinutost "zbog mobilizacije srpske vojske" u blizini administrativne linije sa KiM i istakao da jedino dijalog garantuje dugoročno rešenje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike