Ambasador Rusije Bocan-Harčenko: Nastavlja se nasilje Prištine, Kurti zauzeo otvorenu liniju osvajanja dela Kosmeta naseljenog Srbima

25.09.2023

16:45

0

Rekao je i da posle nemira na severu KiM postaju sve očiglednije paralele o negativnom razvoju situacije u i oko Ukrajine i na KiM pod uticajem Zapada

Ambasador Rusije Bocan-Harčenko: Nastavlja se nasilje Prištine, Kurti zauzeo otvorenu liniju osvajanja dela Kosmeta naseljenog Srbima
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da se nasilje zvanične Prištine nastavlja i da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zauzeo otvorenu liniju osvajanja dela Kosova naseljenog Srbima.

On je u razgovoru sa ruskim novinarima rekao i da je druga očigledna stvar da Zapad ohrabruje Prištinu u ovim aktivnostima, prenosi Sputnjik.

- Činjenica je da se dijalog formalno vodi kao paravan za ono što se zaista dešava na Kosovu jer ne daje apsolutno nikakve rezultate, kao ni diplomatski kontakti sa predstavnicima vodećih zapadnih zemalja - ukazao je Bocan-Harčenko.

Ambasador Rusije u Srbiji predočio je da je cilj Zapada da omogući Prištini da uspostavi potpunu kontrolu nad čitavom teritorijom KiM pod međunarodnim patronatom, uključujući i vojno prisustvo takozvanih mirovnjaka koji pomažu specijalnim snagama kosovskih Albanaca da i dalje sprovode politiku suzbijanja Srba i same Srbije, drugim rečima da sprovode politiku ugrožavanja mira na Balkanu.

Rekao je i da posle nemira na severu KiM postaju sve očiglednije paralele o negativnom razvoju situacije u i oko Ukrajine i na KiM pod uticajem Zapada.

- Cela situacija, apsolutno sve, uključujući i odnos Prištine prema Srbima na Kosovu, podseća na sve ono što se dešavalo i dešava se u Ukrajini. Iste šeme, isto ponašanje Zapada. Amerikanci i članice EU svakodnevno ponavljaju pozive Prištini da sprovodi briselske sporazume, ali ništa nije učinjeno. Nasilje eskalira, a ugnjetavanje Srba se nastavlja - naglasio je ruski ambasador i podsetio da su zapadne mirovne snage odobravale eskalaciju i nasilne akcije protiv civila, iako je trebalo da ih zaštite.

Prema njegovim rečima, iako bi na KiM trebalo da se deluje pod okriljem NATO, kako je i propisano rezolucijom Saveta bezbednosti UN, u stvarnosti se ispunjavaju nalozi NATO, odnosno Zapada, a nasilje koje sprovode prištinske vlasti nad Srbima na Kosovu i Metohiji dešava se uz ohrabrivanje Zapada i pod okriljem dijaloga u Briselu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike