EU oštro po Kurtiju i Albancima: Formirati ZSO bez odlaganja!

21.09.2023

16:47

0

Evopska unija pomno prati situaciju na KiM

EU oštro po Kurtiju i Albancima: Formirati ZSO bez odlaganja!
Aljbin Kurti - Copyright Profimedia

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da Evropska unija pomno prati nedavna dešavanja na severu KiM i prikuplja informacije, i naglasio da rad na formiranju Zajednice sprskih opština mora da počne bez ikakvih odlaganja i preduslova. 

Stano je na konferenciji za novinare, na pitanje "Tanjuga" kako komentariše nedavno hapšenje trojice Srba na KiM i da li EU planira nešto da uradi tim povodom, rekao da EU pomno prati situaciju i da je u bliskom kontaktu sa partnerima i organima vlasti kako bi u potpunosti razumela razvoj događaja. 

- Reagovaćemo u javnosti, ako i kada bude prikladno - porčio je Stano i naglasio da je stav 27 država članica EU o situaciji na severu KiM jasno izražen u saopštenju, koje je objavljeno ranije ove nedelje. 

Printscreen/YouTube/European Commission
 

 

Na pitanje albanskog novinara da li EU smatra da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana u skladu sa ustavom tzv. Kosova, Stano je rekao da je stav EU jasan - da rad na formiranju ZSO mora da počne bez preduslova i odlaganja. 

- Svaka strana zna šta treba da rade i šta je stav EU - rekao je Stano i dodao da je pitanje na koji način to treba da bude urađeno nešto o čemu treba da se razgovara u okviru dijaloga, a ne u javnosti ili medijima. 

On je dodao da, uopšteno govoreći, EU sarađuje po pitanjima raznih zločina i zločina protiv čovečnosti sa Prištinom i međunarodnom zajednicom i stav EU po tom pitanju nije promenjen. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike