Razgovori u Briselu završeni bez uspeha, Kurti izbegava da formira ZSO: Vučić poručio - nije lako vreme pred nama (FOTO/VIDEO)

14.09.2023

11:31

0

Posle odvojenih sastanaka u Briselu je održan i trilateralni sastanak

Razgovori u Briselu završeni bez uspeha, Kurti izbegava da formira ZSO: Vučić poručio - nije lako vreme pred nama (FOTO/VIDEO)
Copyright AP Photo/Virginia Mayo

U Briselu je danas počela nova runda pregovora Beograda i Prištine, odvojenim sastancima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa šefom dipomatije EU Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Predsednik Vučić je na Instagramu podelio fotografije susreta sa evropskim zvaničnicima uz komentar: "Teški razgovori u Briselu upravo počeli".

 

13.45 - Razgovori delegacija Beograda i Prištine u Briselu su gotovi. Nije postignut nikakav dogovor pošto je premijer privremenih institucija Aljbin Kurti odbio sve predloge Beograda. 

Predsednik Srbije se obratio javnosti.

-Kurti nije želeo da prihvati plan, ništa, i sastanak je okončan. Što se tiče samog toka bilo je neprijatnih stvari, svi se bore za svoje. Jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO. To je suština svega, Srbija ne beži od svojih obaveza. 

-Mi smo izneli da od našeg poslednjeg susreta, od 3. juna imamo 22 eskalatorna poteza i danas u opštini Zvečan su provocirali. Kada sam to izneo tokom dijaloga ljude su povukli, kazao je Vučić i dodao:

-Imamo 50 odsto više incidenata pod Kurtijem nego ranijih godina. Nije lako vreme pred nama, Srbija se trudila i bila veoma konstruktivna. Videćemo kako će teći stvari ubuduće, rekao je Vučić.

11.45 -  Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj poručio je u Briselu, da je vreme da sporazum o putu normalizacije odnosa počne ozbiljno da se primenjuje i da će danas biti jasno da li su strane spremne da preuzmu odgovornost.

"Ugostio sam predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija na sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga u Briselu. Vreme je da počnemo ozbiljno da primenjujemo Sporazum na putu normalizacije. Danas ćemo videti da li su spremni da preuzmu odgovornost", napisao je Borelj na platformi X (Twitter).

 

 

11.20 - Posle odvojenih sastanaka u Briselu je oko 11.30 časova počeo trilateralni sastanak predstavnika Beograda i Prištine sa predstavnicima Evropske unije u okviru nove runde dijaloga.
Na sastanku su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, visoki predstavnik EU za spoljne i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Na kraju sastanaka, planirano je da se Borelj obrati medijima u zgradi Evropske službe za spoljne poslove


10.15 - U Briselu je nešto posle 10 časova završen bilateralni sastanak šefa dipomatije EU Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa delegacijom Beograda koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Usledio je odvojeni sastanak Borelja i Lajčaka sa delegacijom Prištine na čelu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

9.00 - Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počela je u 9 časova odvojenim sastancima Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka prvo sa delegacijom Beograda koju predvodi Aleksandar Vučić. Posle sastanka sa delegacijom Beograda, sledi sastanak sa predstavnicima prištinske delegacije, nakon čega će uslediti zajednički, trilateralni razgovor, kako je ranije najavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Šef diplomatije EU Žozep Borelj sišao je do ulaza u zgradu da lično sačeka predsednika Vučića, što se ranije nikada nije dogodilo. 

Instagram/buducnostsrbijeav
 

 

U fokusu sastanka biće primena Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i aktuelna pitanja, navedeno je saopštenju na sajtu EEAS.

Na kraju sastanaka, medijima će se u zgradi Evropske službe za spoljne poslove obratiti visoki predstavnik Žozep Borelj.

Na poslednjem sastanku u Briselu, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti nisu seli za isti sto. Vučić je rekao da je predstavio izveštaj o povredama uhapšenih Srba koji ni za šta nisu krivi.

Instagram/buducnostsrbijeav
 

 

Ključna tema razgovora za Beograd i sada će biti osiguravanje mira za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Uoči nastavka dijaloga, Vučić je rekao da je o novim napadima na Srbe na KiM već razgovarao sa Lajčakom.

"Sve što mogu da kažem je da sam već razgovarao sa Miroslavom Lajčakom i ukazao na taj problem. Nastaviću to da radim", istakao je predsednik.

Instagram/buducnostsrbijeav
 

 

Predsednik Vučić je u više navrata istakao da očekuje težak sastanak, ne toliko zbog Kurtija, koliko zbog predstavnika EU, koji šta god da kažu, uvek podržavaju nezavisnost Kosova.

Sa druge strane, kako prenose mediji, Kurti je rekao da je telefonom razgovarao sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom o, kako je naveo, potrebi da se osigura nesmetana i brza implementacija Osnovnog sporazuma i njegovog Aneksa.

Najavljujući nastavak dijaloga za 14. septembar, nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Toledu, Borelj je rekao da će to biti još jedan pokušaj da se reši situacija na KiM.
Današnji susret biće četvrti po redu koji se održava najvišem nivou od početka ove godine.
Prvi je održan u Briselu 27. februara ove godine. Glavna tema tada je bila francusko-nemački plan za Kosovo.

Drugi je održan u Ohridu 18. marta, a razgovori su trajali čak 12 sati. Tada je usaglašen i takozvani Ohridski sporazum, odnosno Aneks sporazuma o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Poslednji je bio u Briselu 2. maja, devet dana posle vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali.  

Tokom te runde briselskog dijaloga usvojena je Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen je prvi nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike