Grenel oštro kritikovao EU: Umesto da prozovu Kurtijev nerad, onu su ga nagradili, a ignorisao je svaki zahtev!

14.09.2023

09:20

0

Ako EU želi da bude shvaćena ozbiljno u spoljnim poslovima, onda treba da misli ono što kaže - ističe Grenel

Grenel oštro kritikovao EU: Umesto da prozovu Kurtijev nerad, onu su ga nagradili, a ignorisao je svaki zahtev!
Ričard Grenel - Copyright FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Bivši izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel istakao je da je EU nagradila premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija sastankom u Briselu, uprkos Kurtijevom ignorisanju njihovih zahteva.

Grenel je naveo da je politika Bajdenove administracije o aktuelnoj krizi da dozvoli Evropskoj uniji da vodi pregovore, što je kako navodi, i želja Unije.

- To je upravo ono što je EU želela, 27 članica odgovorilo je na balkansku krizu tako što je zakazivalo sastanke i davalo izjave, ali su preduzele malo akcija - rekao je Grenel.

Kako ističe, EU je 3. juna 2023. godine jasno stavila do znanja da je za aktuelnu krizu između Beograda i Prištine krivo jednostrano delovanje premijera Aljbina Kurtija na severu Kosova.

Tom prilikom je podsetio da je EU je saopštila da Kurti mora da obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada, da raspiše izbore na severu Kosova što pre, i da sprovede prethodno dogovoreno opredeljenje Vlade Kosova da formira Zajednicu srpskih opština, odnosno, kako je EU navela u saopštenju "da se bez daljeg odlaganja ili preduslova počne sa radom na uspostavljanju Zajednice srpskih opština".

- Izjava EU je bila jasna, ali Kurti je ignorisao sve zahteve. Umesto da prozove Kurtijev nerad u poslednja tri meseca, EU ga je nagradila još jednim sastankom u Briselu u četvrtak, 14. septembra, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - poručio je Grenel.

On smatra da je nemački specijalni izaslanik za zapadni Balkan Manuel Zaracin "ozbiljan političar" koji je pokazao izvesnu frustraciju zbog Kurtija, ali da je čak i on nije osudio Kurtijeve akcije.

- Ako EU želi da bude shvaćena ozbiljno u spoljnim poslovima, onda treba da misli ono što kaže. Ne bi trebalo da bude zakazan drugi sastanak na kojem bi se razgovaralo o pitanjima dok se ne ispune zahtevi 3. juna - zaključio je Grenel.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike