Osvećenje hrama u Veterniku: Liturgiju služio patrijarh, prisustvovao Vučević

10.09.2023

14:08

0

Novosadsko naselje Veternik nastalo je pre jednog veka, kada su porodice srpskih ratnika koji su preživeli albansku golgotu i Solunski front, naseljene na tom prostoru

Osvećenje hrama u Veterniku: Liturgiju služio patrijarh, prisustvovao Vučević
Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas osvećenju hrama Prepodobnog Simeona Mirotočivog u Veterniku i liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije, u okviru obeležavanja 100 godina postojanja Veternika. 

Patrijarh je u svojoj besedi istakao da je osvećenjem ovog hrama Veternik dobio svoju dušu, jer, kako je rekao, ono što je duša za čoveka to je hram božji u jednom naselju. On je pozvao da ovaj hram bude mesto sabiranja pravoslavnih Srba, gde god da žive, da "pokažemo da jesmo narod božji i narod hrišćanski", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Novosadsko naselje Veternik nastalo je pre jednog veka, kada su porodice srpskih ratnika koji su preživeli albansku golgotu i Solunski front, naseljene na tom prostoru. Mestu su dali ime Veternik kao spomen na planinu na Kajmakčalanu prilikom proboja Solunskog fronta, gde su srpski ratnici izgubili vid od posledica bojnog otrova koji je na njih bačen.

 

U čast dobrovoljaca Srpske vojske, za herojsku borbu na planini Veternik u Prvom svetskom ratu, ispred hrama podignut je i Spomenik srpskom dobrovoljcu. Veternički hram, posvećen svetom Simeonu Mirotočivom ocu Svetog Save, nalazi se u samom centru naselja, a za taj hram vezuje se epitet jednog od najlepših verskih objekata u Srbiji, koje pripadaju građevinama s kraja 20. veka.

Patrijarh je u veterničkom hramu liturgiju služio uz sasluženje domaćina episkopa bačkog Irineja, i episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima, valjevskog Isihija, šabačkog Jeroteja i mohačkog Damaskina, kao i sveštenstva Eparhije bačke.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike