Ana Brnabić u zvaničnoj poseti Južnoj Koreji: Potpisan sporazum - moderne tehnologije prioritet saradnje, litijum uvek tema

08.09.2023

08:53

0

Ona je sastanak delegacija i tet-a-tet razgovore sa predsednikom Vlade Republike Koreje Han Dok-suom, ocenila kao izuzetno važne i uspešne

Ana Brnabić u zvaničnoj poseti Južnoj Koreji: Potpisan sporazum - moderne tehnologije prioritet saradnje, litijum uvek tema
Copyright FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Koreji, izrazila je zadovoljstvo zbog današnjeg potpisivanja sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija sa Republikom Korejom.

Ona je sastanak delegacija i tet-a-tet razgovore sa predsednikom Vlade Republike Koreje Han Dok-suom, ocenila kao izuzetno važne i uspešne.

- Jako sam zadovoljna i ponosna što smo u jako kratkom roku uspeli da danas i zvanično potpišemo sporazum o uzjamnom podsticanju i zaštiti investicija. Želim da zahvalim njegovoj ekselenciji predsedniku Vlade Republike Koreje na gostroprimstvu. Ovde se osećamo kao kod kuće - izjavila je premijerka Brnabić nakon sastanka.

Premijer Han je istakao da su napravljeni veoma važni koraci ka unapređivanju saradnje dveju zemalja u budućnosti, uključujući trgovinsku razmenu koja raste velikom brzinom.

- Fokusiraćemo se na korejske investicije u Srbiji. Danas smo potpisali veoma važan sporazum koji je ključ saradnje. Srbija je za Koreju idealno mesto, hab za širenje poslovanja u Evropu. Verujem da smo uspostavili dobre osnove za dalju saradnju - rekao je Han.

Premijerka Brnabić je istakla da su ambicije Srbije u saradnji sa Južnom Korejom političke, ali i ekonomske. Ona je ukazala da su Samsung, LG, SK, KIA, HUNDAII samo neki od korejskih konglomerata koji mogu da služe kao novi zamajac za ekonomski rast i razvoj Srbije.

- To je i svrha ovog sporazuma - da promovišemo i zaštitimo te investicije. Takođe kao što smo i na sastanku razgovarali, nastavićemo da radimo na sporazumu o slobodnoj trgovini, odnosno ekonomskom partnerstvu. Oni su već završili deo koji se tiče javne rasprave. Srbija je prošla tu prvu fazu i nadam se da ćemo do kraja godine imati prvu rundu pregovora o sporazumu o ekonomskom partnerstvu, da ćemo moći brzo da ga potpišemo - naglasila je Brnabićeva.

Premijerka je izrazila nadu da će njen korejski kolega uskoro posetiti Srbiju, ali i najavila sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa prvim čovekom Republike Koreje.

- Znam da će Vučić krajem septembra imati sastanak sa predsednikom. Idemo dalje, mnoge stvari moramo još da završimo, ali dobre stvari su pred nama. Ako radimo naporno i iskreno na tome to može da bude novo dobro poglavlje u našim odnosima - istakla je ona.

Republika Koreja je jedan od najpouzdanijih partnera Srbije u oblasti uvodjenja e-uprave, rekla je Brnabić i podsetila da su otvorena dva srpsko-korejska informativna centra - jedan u Beogradu, drugi u Novom Sadu.

- Oni imaju šezdesetak takvih centara, u isto toliko zemalja sveta. 2021. godine je srpsko-korejski informativni centar proglašen za najbolji od svih. Mnogo su nam pomogli svojim znanjem i iskustvom kada smo razvijali strategiju za razvoj veštačke inteligencije. Sledeći veliki program koji radimo je BIO4 kampus. Ono što smo mi definisali kao prioritete dalje saradnje je veštačka inteligencija, biotehnologije, savremene kao takve. Korejske kompanije u Srbiji zapošljavaju nešto manje od 9.000 ljudi, ali to su radno intenzivne investicije. Ono što mi želimo jeste da dovedemo veće konglomerate, Samsung, LG i SK, da oni ulože u savremene tehnologije - napomenula je premijerka.

Kako je istakla, nezaobilazna tema sastanaka bio je litijum.

- Od šest najvećih svestskih korporacija koje proizvode baterije za električna vozila, kojima je litijum glavna komponenta, čak tri su iz Južne Koreje. Kao i kada sam krajem prošle godine bila u Singapuru, uvek ima pitanja: Kako možete sebi da dopustite da ne koristite tako važan resurs u današnjem svetu? To je nešto što bi otvorilo našu privredu za neke drugačije investicije - zaključila je premijerka Brnabić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike