Godišnjica stravičnog zločina u Mirović Polju: Sedmoro srpskih civila zapaljeno, za masakr niko nije odgovarao!

06.09.2023

11:44

0

Porodice žrtava prinuđene su da pravdu traže pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu

Godišnjica stravičnog zločina u Mirović Polju: Sedmoro srpskih civila zapaljeno, za masakr niko nije odgovarao!
Operacija Oluja - Copyright YouTube/TheStevenBlue

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je danas da ćemo se uvek sećati sedam srpskih civila, ubijenih pre 30 godina u Mirlović Polju kod Drniša u severnoj Dalmaciji.

Foto: Printscreen/Happy tv
 

 

Monstruozni zločin nad srpskim civilima izvršen je 6. septembra 1993. godine, a žrtve su bile starosti od 55 do 86 godina, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Porodice žrtava masakra u Mirilović Polju bile su prinuđene da pravdu traže pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog neefikasnosti istrage pred hrvatskim pravosuđem, kome je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ustupilo predmet u novembru 2011. godine.

Na zgarištima kuća pronađeni su zapaljeni leševi Milana Bibića (67) i njegove supruge Vasilije (67), kao i Petre Trzin (56), dok su tela Bože Bibića (87), njegove supruge Božice (81) i Marte Šarac (86) pronašli kod seoske bare.

Zločin je počinila jedinica Hrvatskih odbrambenih snaga Deveta bojna "Rafael Boban", koja je dobila ime po jednom od komandanata Crne legije iz vremena NDH. 

Deveta bojna je bila u sastavu 114. brigade Hrvatske vojske, a njom je komandovao sledbenik ustaškog pokreta Marko Skejo.

Za taj zločin, kao i za mnoge druge zločine koje su počinili pripadnici hrvatskih vojnih, paravojnih i policijskih snaga, još niko nije odgovorao, ističe se u saopštenju i dodaje da Linta predlaže da Srbija osnuje Memorijalni centar srpskih žrtava na prostoru bivše Jugoslavije.

Kako se navodi, ciljevi Memorijalnog centra treba da budu, između ostalog, borba za istinu o karakteru ratova devedesetih godina prošlog veka i stradanju našeg naroda u domaćoj i međunarodnoj javnosti, popis stradalih Srba, popis stratišta gde su ubijani srpski civili i ratni zarobljenici i čuvanje trajnog sećanja na srpske žrtve.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike