Savez Srba ima zahtev za premijerku Brnabić: Uputiti najoštriji protest Plenkoviću zbog hapšenja Milene Borjan!

31.08.2023

21:29

0

Srpkinja osuđena na 15 dana zatvora

Savez Srba ima zahtev za premijerku Brnabić: Uputiti najoštriji protest Plenkoviću zbog hapšenja Milene Borjan!
Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je danas od premijerke Ane Brnabić da uputi najoštriji protest hrvatskom kolegi  Andreju Plenkoviću zbog hapšenja i izrečene kazne zatvora krajiškoj Srpkinji Mileni Borjan u Hrvatskoj.

- Potpuno je jasno i očigledno da kazne zatvora na koje su osuđeni Milena Borjan, i nešto ranije poznati krajiški pjevač Rajko Lalić, imaju za cilј da se krajiški Srbi zastraše i odreknu svog krajiškog identiteta - poručio je Linta, navodi se u saopštenju Informativne službe Saveza Srba iz regiona.

On je naveo da hapšenje krajiških Srba znači da oni ne smeju da javno pevaju krajiške i patriotske pesme, da objavlјuju fotografije sa krajiškim i patriotskim sadržajem i da ne smeju da odlaze u svoj zavičaj. 

Foto: Printscreen/Happy tv
 

- Pored toga, cilј je da se spreči svečano obeležavanje seoskih slava na krajiškom prostoru i masovno učešće srpskog naroda u tim proslavama - dodao je Linta.

Zatražio je da Srbija pošalјe jasnu poruku Hrvatskoj da je apsolutno neprihvatlјivo da se progone i zatvaraju krajiški Srbi samo zato što su ponosni na svoje krajiško poreklo.

- U pitanju je najgrublјe kršenje lјudskih prava krajiških Srba, odnosno prava na slobodno izražavanje svog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta - naveo je Linta.

Hrvatska policija je uhapsila Milenu Borjan jer je, kako se navodi u saopštenju Saveza Srba iz regiona, na društvenim mrežama objavlјivala zavičajne i patriotske pesme i izražavala lјubav prema Krajini.

Ona je uhapšena u svojoj kući u selu Plavno kod Knina gde je došla iz Srbije, a Opštinski sud u Šibeniku ju je osudio na 15 dana zatvora. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike