Destruktivno i iracionalno: Poslanici dela opozicije prete blokadom Skupštine, pred početak sednice izneli zahteve

05.09.2023

10:14

0

Autor: 24sedam

U svom poznatom maniru, deo opozicije najavljuje blokadu rada skupštine

Destruktivno i iracionalno: Poslanici dela opozicije prete blokadom Skupštine, pred početak sednice izneli zahteve
Copyright RTS 2 printscreen

U Skupštini Srbije za danas je zakazana sednica parlamenta, a na dnevnom redu je 25 tačaka, između ostalog, predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, zakoni o akcizama i o penzijskom i invalidskom osiguranju, prosveti, bezbednosti u saobraćaju...

Poslanici dela opozicije, predvođeni Zoranom Lutovcem (DS) održali su konferenciju i u svom poznatom maniru, umesto da učestvuju u radu najvišeg zakonodavnog tela, oni najavljuju blokadu skupštine! Oni traže održavanje vanrednih parlamentarnih i izbora u Beogradu, te najavljuju blokadu dok im vlast ne ispuni zahteve.

Na koji način će blokirati rad Skupštine, nisu precizirali. Konferenciju su držali Miroslav Aleksić, Radomir Lazović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Marinika Tepić, Zoran Lutovac...

Orlić: Deo opozicije hoće da spreči penzionere da dobiju povećanje penzija, da majke dobiju pomoć

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić održao je konferenciju za novinare pred početak zasedanja Skupštine.

- Na dnevnom redu naše sednice koja je zakazana za danas nalazi se rebalans budžeta. Taj rebalans će da omogući povećanje penzija, plata, da isplatimo značajna sredstva za pomoć majkama i deci. Da obezbedimo sredstva za lečenje retkih bolesti i još mnogo toga značajnog za naš narod. Pre nekoliko minuta obratili su se predstavnici dela opozicije, iz partija nekog bivšeg režima i rekli da oni hoće to da spreče, da spreče da penzioneri dobiju povećanje penzija, da majke dobiju pomoć - rekao je Orlić.

- Sve to će da rade zato što traže izbore. Evo kažem da sa oduševljenjem prihvatamo tu njihovu inicijativu. Kao najveća politička stranka prihvatamo tu inicijativu i postaraćemo se da na tu inicijativu i ideju dobiju odgovor u najkraćem mogućem roku. Obavestiću nadležne organe i tražićemo da dobijemo odgovor - navodi Orlić, te ukazuje na bahatost opozicije:

- Oni su sebi dali za pravo da ne omoguće penzionerima veće penzije, majkama pomoć za svoju decu. Sve im je to bilo malo pa su rešili da to rade uz pretnjama nasiljem.

Dnevni red sednice

Na dnevnom redu je 25 tačaka, među kojima su predlog rebalansa budžeta za ovu godinu i izbor Slobodana Cvetkovića za ministra privrede.

Poslanici će na novoj sednici razmatrati i predlog izmena Zakona o akcizama i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike.

Na dnevnom redu su i izmene zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, dualnom obrazovanju, prosvetnoj inspekciji, Nacionalnom okviru kvalifikacija i izmene Zakona o visokom obrazovanju.

Biće razmatrani i Predlog zakona o učešću civila u međunarodnim misijama i operacijama van granica Srbije, izmene Zakona o kulturi i Predlog zakona o filmskom i ostalom audiovizuelnom nasleđu, kao i više međunarodnih sporazuma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike