Kurti dobio po ušima! Iz američkog Kongresa mu stiglo otvoreno pismo - ovo su činjenice o položaju Srba na severu KiM koje se prećutkuju

01.09.2023

21:54

0

Autor: 24sedam

Pišem sa velikom zabrinutošću zbog eskalacije tenzija na severu Kosova - navodi Teni na početku pisma

Kurti dobio po ušima! Iz američkog Kongresa mu stiglo otvoreno pismo - ovo su činjenice o položaju Srba na severu KiM koje se prećutkuju
Aljbin Kurti - Copyright Tanjug/Dopisništvo KIM

Kopredsedavajuća srpskog kokusa u američkom Kongresu Klaudija Teni objavila je otvoreno pismo lažnom premijeru takozvanog Kosova Aljbinu Kurtiju u kome je direktno i bez uvijanja ukazala na sulude poteze Prištine.

- Pišem sa velikom zabrinutošću zbog eskalacije tenzija na severu Kosova i izostanka napretka u primeni Briselskog sporazuma iz 2013. godine - navodi ona na početku pisma.

Teni ističe da je zabrinuta i zbog kršenja prava kosovskih Srba što dovodi do destabilizacije bezbednosti u celom regionu.

- Ohrabrujem vas i vašu administraciju da održite nove izbore za gradonačelničke funkcije u većinski srpskim zajednicama, potpuno povučete specijalne snage u opštinama sa srpskom većinom i konačno stvorite Zajednicu opština kako to zahteva Briselski sporazum iz 2013. godine. Kao što znate, kosovski Srbi bojkotovali su izbore za gradonačelnika 23. aprila na severu Kosova, kao rezultat diskriminatorske antisrpske politike i nedostatka napretka u primeni Briselskog sporazuma. Ovo je dovelo do slabe izlaznosti od samo 1.567 ljudi od otprilike 45.000 birača sa pravom glasa, stopa izlaznosti od 3,5 odsto. Uprkos očiglednom nedostatku mandata na osnovu ovih rezultata, ovi gradonačelnici su nasilno postavljeni u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, svim zajednicama sa većinskim kosovskim Srbima - navodi se u pismu.

Teni je naglasila i da prisustvo specijalne policije služi samo za rasplamsavanje tenzija i sukoba, a ne za pružanje dugoročno održivog političkog rešenja.

Bonus video

MUP Srbije

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike