Dačić: Glavna tema je da li je Šarl Mišel izneo svoje mišljenje ili stav EU o proširenju do 2030. godine

29.08.2023

15:18

0

Ministar je istakao značaj bilateralnih sastanaka na ovakvim skupovima

Dačić: Glavna tema je da li je Šarl Mišel izneo svoje mišljenje ili stav EU o proširenju do 2030. godine
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je glavna tema među učesnicima Bledskog stateškog foruma da li je Šarl Mišel rekao svoje mišljenje ili je izneo stav EU o tome da se nove članice mogu očekivati do 2030. godine.

"Ne znam mnogo toga o tome. Ne bi bilo prvi put da se neko ne slaže sa time, ali ne bi bio ni prvi put da neko ima pozitivne inicijative. U svakom slučaju, mi to pozdravljamo i želimo da verujemo da će se to desiti", rekao je Dačić u izjavi za Tanjug.

Uoči panela "Zapadni Balkan: Sve se menja ali sve ostaje isto?", koji se održava u okviru Bledskog strateškog foruma, Dačić je rekao da je taj skup prilika da se svake godine sretnu predstavnici različitih institucija, država i ljudi na različitim funkciji u tim zemljama, ali da su veoma važni i bilateralni sastanci. 

Dodao je da se organizuju razni paneli, da je premijerka Ana Brnabić  učestvovala na jednom, a da će on na drugom, sa ministrima spoljnih poslova.

"Svi pokušavaju da nas smeste u jednu učionicu, da se mi međusobno svađamo i napadamo. I da onda neko dođe sa strane i kaže: "Vidite kakvi ste, ne možete da budete članovi EU ili neke druge organizacije"", konstatovao je Dačić.

Dodao je da su važni i bilateralni sastanci, od kojih je izdvojio onaj sa Stjuartom Pičom, specijalnim izaslanikom britanske vlade.

"On pomaže u ime britanske vlade u rešavanju regionalini pitanja. Razgovarao je nedavno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Ovde smo razgovarali smo o najnovijim desavanjima i pitao je kako može da pomogne u rešavanju konkretnih problema", naveo je Dačić.

Dodao je da je pored njega bio i Lord Ahmed od Vimbldona, koji je takođe deo njihove vlade. 
"Podsetio sam da su imali dva lorda koji su učestvovali u rešavanju jugoslovenske krize, Lord Oven i Lord Karigtnon. Taj razgovor je bio korektan, on je svestan naše pozicije u smislu razgovora sa Prištinom", poručio je šef srpske diplomatije.

Dodao je da je razgovarao i sa francuskom ministarkom za Evropu koja je učestvovala u raznim sastancima koji je predsednik Emanuel Makron organizovao sa srpskim zvaničnicima. 

"Ona će, takođe, doći u našu zemlju u cilju sledeće posete predsednika Makrona koji je veoma zadovoljan odnosima sa predsednikom Vučićem i Beogradom", rekao je Dačić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike