Mađarski ministar spoljnih poslova Sijarto upitao zvaničnike iz EU: Zašto zemlje Zapadnog Balkana sutra ne uđu u Evropsku uniju?

29.08.2023

14:24

0

On je ocenio i da bi snažnija ekonomska saradnja sa Kinom pomogla Evropskoj uniji koja je proteklih godina zbog svojih odluka izgubila na snazi

Mađarski ministar spoljnih poslova Sijarto upitao zvaničnike iz EU: Zašto zemlje Zapadnog Balkana sutra ne uđu u Evropsku uniju?
Peter Sijarto - Copyright AP Photo/Darko Vojinovic

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da je ključno da EU bude "snažnija i veća", odnosno da što je više moguće ubrza proces proširenja, kao i da je područje Zapadnog Balkana i ključno područje za tranzit energenata, što je dodatan razlog za proširenje. 

- U redu je 2030. godina, ali zašto to ne bi bilo sutra - rekao je Sijarto na panelu u okviru Bledskog strateškog foruma, aludirajući na izjavu predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela koji je u ponedeljak rekao da EU i zemlje kandidati moraju biti spremne za proširenje do te godine, prenosi Hina.

On je ocenio i da bi snažnija ekonomska saradnja sa Kinom pomogla Evropskoj uniji koja je proteklih godina zbog svojih odluka izgubila na snazi. On je na panelu na Bledskom strateškom forumu rekao da je Evropska unija "u lošem stanju" na globalnom nivou jer je zbog svojih odluka značajno izgubila na snazi, posebno na tri velika područja - bezbednosti, ekonomskoj snazi i energetici.

Sijarto je ukazao i na to da kod globalnih, udaljenijih sukoba EU uvek poziva dve strane da sednu za sto i postignu mirno rešenje, ali da u slučaju ruske agresije na Ukrajinu to ne čini. 

- Kad govorite o potrebni brzog primirja i prekida vatre odmah vam se sudi i stigmatiziraju vas kao ruskog špijuna, propagandistu Kremlja i Putinovog prijatelja - istakao je Sijarto, prenosi Hina.

On je, kada je reč o ekonomiji, istakao da je EU 2010. imala 22 odsto udela u svetskom BDP-u u odnosu na kineskih devet, ali da su danas i ta zemlja i EU na 18 odsto. Sijarto smatra da EU nije pronašla "pravi način" za odnos sa kineskom rastućom ekonomijom i da je to loše za evropsku ekonomiju.

- Snažnija saradnja s Kinom je nešto što bi pomoglo rastu evropske ekonomije - smatra mađarski ministar. 

Ističe da se po pitanju energetike Evropljani previše vode ideologijom, a premalo fizičko-infrastrukturnim aspektom. Francuska državna sekretarka za evropska pitanja Lorens Bone rekla je na panelu da bez proširenja neće biti bezbednosti u Evropskoj uniji. 

- Ako želimo mir, bezbednost i stabilnost - potrebno nam je to proširenje - naglasila je ona i rekla da je EU pod pretnjom jer je najveći demokratski region na svetu. 

Bone smatra da se na proširenju treba raditi pre evropskih izbora jer je Evropski parlament trenutno sklon proširenju, a to možda neće biti slučaj u junu iduće godine. Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman ponovio je da se Hrvatska, kao "velika zagovornica proširenja", zalaže za individualni pristup zemljama kandidatima, na osnovu njihovih zasluga.  

Dačić se na Bledu sastao sa francuskom ministarkom Lorens Bun

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić danas se na Bledu sastao sa ministarkom za evropske poslove Francuske, Lorens Bun. Dačić je prethodno imao bilateralni sastanak sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan, Stjuartom Pičom, a glavne teme razgovora bile su situacija na Kosovu i Metohiji i dalji tok dijaloga Beograda i Prištine. 

Ministar spoljnih poslova će, pre učešća na Bledskom strateškom forumu na panelu "Zapadni Balkan: Sve se menja ali sve ostaje isto?" imati bilateralni sastanak i sa predsednikom Atlantskog saveta za Evropu, Jornom Flekom.
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike