Vučić: Politika stvaranja "velike Albanije" je proces koji će da se nastavi, i Kurti neće da stane

18.08.2023

08:21

0

"Nisu Srbi napustili KiM samo zbog tablica, to nije bio njihov kapric"

Vučić: Politika stvaranja "velike Albanije" je proces koji će da se nastavi, i Kurti neće da stane
Aleksandar Vučić - Copyright Printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  ekao je danas da je politika stvaranja "velike Albanije" proces koji neće stati i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti neće odustati od te namere.


- Način da zaustavite gospodina Kurtija po tom pitanju ne postoji. Postoji mogućnost da on ne uspe da ostvari to zato što ćete da mu se suprotstavite u nekom trenutku. Političkom argumentacijom, ozbiljnošću, ali i svojom čvrstinom. On neće stati - rekao je Vučić za RTS.

Dodao je da nisu problematični samo zastava i simboli "velike Albanije" koji su isticani tokom Kurtijeve nedavne posete Severnoj Makedoniji već i način na koji je premijer privremenih prištinskih institucija tamo predstavljen.

Objašnjava da se njegova nedavna poseta Republici Srpskoj i Prijedoru upoređuje sa Kurtijevom posetom Tetovu, ali je dodao da postoji velika razlika u te dve posete jer je on tamo bio najavljen kao predsednik Srbije, a ne lider svih Srba. 

- Onaj ko misli da će Kurtija da ubedi neko u Briselu da ne bude sledbenik Envera Hodže i Adema Demaćija se vara. Za ljude u Srbiji koji ne znaju, Demaći je 28 godina proveo na robiji u jednom relativno liberalnom sistemu u kome, i kada odete na robiju, uvek se tražio način da vas puste. Kao političkog zatvorenika njega nisu mogli da puste. Bio je toliko ekstreman. Bila je reč o takvom srbomrscu i nacionalisti da je to bilo nemoguće učiniti - objasnio je Vučić.

Istakao je i da Srbi na KiM nisu odlučili da napuste institucije samo zbog tablica.

- To je samo jedan u nizu razlog za nezadovoljstvo. Ne zaboravire da su oni tada smenili i Đurića protivpravno, iako nemaju nikakve ingerencije da u tome učestvuju. Bilo je i mnogo nasilja nad Srbima koje ni na koji način nije procesuirano i niko nije želeo da rešava te probleme - rekao je Vučić.


Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike