Vučević otvorio "Slovačke narodne svečanosti": U vreme gladi i sirotinje, slavio se život, a sanjala sloboda (FOTO)

12.08.2023

07:05

0

Srpski narod, ukazao je ministar, u svojoj istorijskoj potrazi za ovim parčetom slobode koja se danas zove Republika Srbija, dugo je i teško tragao za ovim vrednostima

Vučević otvorio "Slovačke narodne svečanosti": U vreme gladi i sirotinje, slavio se život, a sanjala sloboda (FOTO)
Copyright Printscreen / Instagram / milosvucevic

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je sinoć manifestaciju "Slovačke narodne svečanosti" u Bačkom Petrovcu.

Obraćajući se okupljenima, ministar Vučević istakao je da je istorija ovih prostora i na njemu naseljenih naroda burna i međusobno isprepletena, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Na ovom području ratovale su vojske carevina i kraljevina. Crtane su granice i mape država i naroda. Stradanja i patnje ljudske dešavale su se ciklično i po pravilu nakon kratkih istorijskih predaha. Najčešće se stradalo za tuđe ime i tuđ račun. Najmanje koristi od toga imali su upravo narodi koji su ovde živeli. Njihove sudbine, zapravo, su sudbine izbeglica, tragaoca za mirom i slobodom, njivom i kućom, komšijom i prijateljem, razumevanjem i iskrenim poštovanjem. Ti narodi su razmeštani i raseljavani sa svojih ognjišta i njiva onako kako je to odgovaralo gospodarima njhovih sudbina. Pogotovo su mučenički i trnovit put prolazili slovenski narodi - podsetio je ministar Vučević.

Kako je istakao, u tim predasima od ratova i stradanja, gladi i sirotinje, po vedrim i zvezdanim noćima uz prela, narodna okupljanja i narodne svečanosti, slavio se život, a sanjala sloboda.

- Pevale su se pesme o krajevima iz kojih su došli ili naterani da dođu u ovu vojvođansku ravnicu i maštalo se od Kosova i Metohije, Prizrena, do Stare Hercegovine, Karpata, pa sve do Visokih Tatri i svih onih mesta koja su ostavili iza sebe, ali su ih poneli u srcima i mislima. O kojima su pričali i pevali i nadali se da će jednom, a niko ne zna kada, ponovo stupiti na slobodno tlo svoje zemlje gde će biti svoj na svome - naglasio je Vučević.

Srpski narod, ukazao je ministar, u svojoj istorijskoj potrazi za ovim parčetom slobode koja se danas zove Republika Srbija, dugo je i teško tragao za ovim vrednostima.

- Bio je mučen i proganjan kroz vekove i u Jasenovcu, Jadovnu i gde sve ne. Osuđen na smrt odbio je da umre. Zarekao se u tim pesmama i narodnim verovanjima da će obnoviti svoju državu koja će biti garant slobode i svim onima, našoj braći i sestrama koji su delili našu sudbinu stradalnika i izbeglica. Kada su se razvili oblaci ropstva i kada je granula zora slobode, naš narod bio je na testu da se taj zavet o slobodi svih koji dele našu sudbinu na ovoj zemlji ispuni. Danas mi sebi možemo postaviti pitanje - da li je taj zavet ispunjen? - ocenio je Vučević.

U istoriji svetske pravne misli, podsetio je ministar odbrane, ostaće zabeležen član 118 Sretenjskog ustava iz 1835. godine kojim je prvi put u Evropi i svetu zabranjeno ropstvo.

Prema njegovim rečima, nakon inicijative Petrovčana i Slovaka, već prvog oktobra 1919. godine kralj Aleksandar Karađorđević daje saglasnost i novčani prilog da se ostvari vekovna želja naše braće Slovaka da na ovom prostoru mogu imati gimnaziju na svom jeziku.

- Danas, ova gimnazija predstavlja jedinu gimnaziju koja sa kompletnim nastavnim programom na slovačkom jeziku postoji van granica Slovačke Republike. Ona predstavlja temelj i okosnicu slovačkog naroda na ovim prostorima i utkana je u naša srca i našu dušu. Ona je spona za vekove našeg neraskidivog prijateljstva. U njene zidove uzidana je ljubav generacija Slovaka prema svome poreklu, ali i ushićenje slobode i ravnopravnosti koja je ostvarena na ovim prostorima. I odatle smo učili jedni o drugima i usvajali vrednosti jedni od drugih, radnu etiku koja poput iskrene vere u Boga krasi našu braću Slovake - ocenio je Vučević.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike