Ministar Vučević u Kairu: Saradnja Srbije i Egipta ima uzlazni trend (FOTO)

07.08.2023

14:00 >> 14:50

0

Ministar Vučević naglasio da je dugoročno strateško opredeljenje Srbije da zadrži status vojno neutralne države, bez članstva u bilo kojoj od postojećih vojno-političkih organizacija

Ministar Vučević u Kairu: Saradnja Srbije i Egipta ima uzlazni trend (FOTO)
Copyright Instagram_milosvucevic

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević započeo je posetu Egiptu sastankom sa ministrom odbrane i vojne proizvodnje te zemlje generalom Mohamedom Ahmedom Zakijem.

Na sastanku je istaknuto da saradnja Srbije i Egipta ima uzlazni trend čemu je doprineo susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija u Srbiji prošle godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Posle svečanog dočeka uz počasni stroj pripadnika Garde egipatskih oružanih snaga i intoniranje himni, usledio je razgovor ministara odbrane Srbije i Egipta, u prisustvu delegacija koje predvode, navodi se u saopštenju.

Vučević je ocenio da je ova poseta još jedna potvrda dobre saradnje Srbije i Egipta i dva ministarstva odbrane, izrazivši opredeljenje za dalji razvoj i unapređenje odnosa u oblastima vojno-tehničke, vojno-obrazovne i vojne saradnje.

 

 

Na sastanku je istaknuto da saradnja Srbije i Egipta ima uzlazni trend, čemu je doprineo susret predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija u Srbiji prošle godine.

Ministar Vučević naglasio je da je dugoročno strateško opredeljenje Srbije da zadrži status vojno neutralne države, bez članstva u bilo kojoj od postojećih vojno-političkih organizacija.

Istovremeno, istakao je Vučević, to ne znači odsustvo volje za unapređenjem saradnje sa svim relevantnim akterima u domenu međunarodnih odnosa, a naročito bezbednosti i odbrane.

U saopštenju se ističe da je današnji susret u Kairu ministar Vučević iskoristio i da generalu Zakiju uputi poziv za učešće na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „PARTNER 2023“ koji će biti održan u septembru 2023. godine u Beogradu.

General Zaki, tokom današnjeg susreta, sa ministrom Vučevićem razgovarao je o bezbednosnoj situaciji u regionu, kao i u svetu i istakao značaj nastavka i unapređenja saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje, a kao oblasti od posebnog značaja kada je reč o saradnji u oblasti odbrane, izdvojio je vojno-tehničku i vojno-vojnu saradnju, navodi se u saopštenju.

Ministar Vučević u Kairu obišao fabriku za proizvodnju borbenih vozila

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević obišao je danas, u okviru zvanične posete Arapskoj Republici Egipat, Odeljenje za borbena vozila u okviru Kompleksa vojne industrije u Kairu.

Ministra Vučevića u toj fabrici dočekao je direktor za naoružanje egipatskih Oružanih snaga general-major Kamal Mohamed Radvan koji je sa svojim saradnicima predstavio proizvodne kapacitete pogona te fabrike za proizvodnju borbenih vozila.

Tom prilikom, ministar Vučević sa članovima delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovao je i prezentaciji koja se odnosila na aktuelne projekte i planove za razvoj novih, kao i prikazu nekih od proizvodnih aduta te fabrike.

Dodaje se da se general Zaki zahvalio na pozivu za učešće na ovogodišnjem sajmu „PARTNER 2023” i izrazio zadovoljstvo jer je reč o manifestaciji koja okuplja učesnike iz celog sveta.

U delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju predvodi ministar Vučević, su i državni sekretar Nemanja Starović, pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, šefovi kabineta potpredsednika vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović, savetnik ministra odbrane Nikola Banjac, zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Brane Krnjajić, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica, kao i ambasador Srbije u Egiptu Miroslav Šestović i izaslanik odbrane potpukovnik Zdravko Perić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike