Nedelja usred srede: Srbi evakuisani iz Avganistana, napetosti u Crnoj Gori pred ustoličenje mitropolita Joanikija

26.08.2021

19:30 >> 09:30

0

Autor: M. I.

Krizni štab je zasedao u utorak i raspravljao o brojnim temama

Nedelja usred srede: Srbi evakuisani iz Avganistana, napetosti u Crnoj Gori pred ustoličenje mitropolita Joanikija
Copyright 24sedam/Tanjug/Sava Radovanović/AP Photo/Rahmat Gul/TV Pink Printscreen/Predrag Kon/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Prokuplje, Blace i Brus.

Evakuisani srpski državljani iz Avganistana, stigli su u našu zemlju.

Krizni štab je zasedao u utorak i raspravljao o brojnim temama, od kojih su glavne početak školske godine, vakcinacija, ali i pojačavanje postojećih mera.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Mostaru da je Tužilaštvo BiH od SIPA zatražilo da ga sasluša u vezi sa negiranjem navodnog genocida u Srebrenici.

Poslednjih dana podignute su tenzije u Crnoj Gori, jer se neke organizacije i udruženja, ali i pojedini zvaničnici, protive ustoličenju mitropolita u Cetinjskom manastiru.

Dragan Bjelogrlić je u ponedeljak tokom ranih jutarnjih sati napao reditelja Predraga Gagu Antonijevića u jednom niškom hotelu.

Predsednik obišao Prokuplje, Blace i Brus

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Prokuplje, Blace i Brus.

Dečaci i devojčice, uz zvuke frule, dočekali su Vučića prilikom obilaska Dečjeg odmarališta u Brusu. Kako su rekli, nikada im nije došao predsednik, te neki nisi mogli da veruju da je on pred njima.

– Hvala na veličanstvenom dočeku! Ima mnogo kilometara puteva koji nisu urađeni i nisu dobri. Imate 430 kilometara, od toga je asfaltirano svega 90. Sada ćemo da povećamo novac za puteve do kraja godine za 500.000 evra za Brus i lokalne puteve. Svi traže puteve, nemamo više firmi koje mogu da rade puteve, to nikada nije bio slučaj. Uskoro će biti olakšano kretanje i preko Blaca i Prokuplja, sve do Kuršumlije i Rudara. Od Beograda do Kruševca imaćete auto-put – rekao je predsednik u obraćanju građanima.

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ bs

Vučić je u ovom mestu obišao kompaniju za preradu voća i povrća „Voni-M“ i destileriju „AS Group“ d. o. o. Predsednik je probao voće koje se tu prerađuje.

– Posebno mi se svidela šljiva, kajsija i jagoda – prokomentarisao je Vučić, kome se dopao i sok od borovnice, pa je odlučio da za sina Vukana kupi paket tog soka.

Predsednik Srbije je istakao da se moramo navići na pritiske, jer će neki raditi na razgradnji i slabljenju Srbije, a naš posao je da radimo na snažnijoj Srbiji.

– Mislim da je potpuno jasno da će pritisak dolaziti iz zemalja i delova sveta koji su priznali nezavisnost Kosova, mnogih koji žele da pod plaštom stvaranje funkcionalne BiH ukinu RS. Kroz finansijsku podršku političkim akterima koji žele slabiju Srbiju – rekao je on.

Evakuisani Srbi iz Avganistana

Evakuisani srpski državljani iz Avganistana, stigli su u našu zemlju.

Aleksandar Cvejić i Marko Pribak su bezbedno stigli u Srbiju, nakon što su iz avganistanske prestonice evakuisani nemačkim avionom u Taškent, glavni grad Uzbekistana.

Marko je za 24sedam ispričao da su kabulske ulice, od najbezbednijih ulica, u jednom trenu postale simbol panike i straha:

– Sve se izdešavalo u 12 sati. Vojska se samo povukla i talibani su ušli u grad kolima i motorima. Pročulo se kroz grad šta se dešava i zavladala je opšta panika. Svi su počeli da beže i krenuli su nekud, iako su znali da talibana ima u celom Avganistanu. Onda je većina pohrlila na aerodrom ili je pronalazila skrovišta u napuštenim zgradama.

Aleksandar Cvejić i Marko Pribak, Printscreen

Naš sagovornik se u tom trenutku nalazio u svom smeštaju sa kolegom. Kada su saznali šta se dešava kontaktirali su s čovekom koji je bio zadužen za bezbednost u jednoj ambasadi.

– Kolega i ja radimo za jednu internacionalnu kompaniju i često smo dolazili u Avganistan zbog posla. Samo ove godine sam bio tamo četiri meseca i zbog toga smo ostvarili mnoge kontakte sa ljudima, koji su nam u ovom trenutku mnogo značili. Pozvao sam poznanika koji je zadužen za bezbednost u jednoj ambasadi i on nam je savetovao da ostanemo tu gde se nalazimo. Ja sam u međuvremenu kupio karte za 17. i 18. avgust, ali posle nekoliko sati ukinuti su svi komercijalni letovi. Ipak, iako nam je savetovano da ostanemo u smeštaju, rešili smo da odemo na vojni aerodrom. Naš prijatelj nas je pozvao tamo, pokupili smo stvari, spakovali se u kola i otišli – nastavlja priču Marko Pribak.

Marko nam je rekao i da je olakšanje osetio čim se avion našao iznad kabulskog tla.

– Taj trenutak ću zauvek pamtiti. Nisam imao osećaj olakšanja kad smo sleteli u Beograd, već čim smo poleteli za Uzbekistan. Tada sam znao da smo bezbedni.

Dodaje i da je zahvalan otpravniku poslova Ambasade Srbije u Indiji, koji je nadležan i za Avganistan, Siniši Paviću, bez kojeg ništa ne bi uspeli da urade, kao i kompaniji za koju radi. Ipak, najviše je zahvalan “momcima sa Balkana” koji su im pomogli da prebrode ta četiri dana.

Krizni štab doneo nove odluke

Krizni štab je zasedao u utorak i raspravljao o brojnim temama, od kojih su glavne početak školske godine, vakcinacija, ali i pojačavanje postojećih mera.

Nagli skok broja novoobolelih naterao je stručnjake da reaguju, pa će tako jedna od glavnih tačaka biti eventualno uvođenje kovid propusnice koja će služiti za ulazak na razne manifestacije.

Donete su nove odluke, među kojima su svakako one koje se tiču početka nove školske godine.

Medijima se najpre obratio Branko Ružić, koji je naveo da nova školska godina počinje uobičajeno, odnosno kao i pre pandemije, a časovi će trajati 45 minuta.

Antonio Ahel/ATAImages

Ružić je dodao da je Institut „Batut” izradio plan i da će se formirati tim koji će pratiti i koordinisati stanje u školama, te da će na nedeljnom nivou donositi odluke u svakoj samoupravi o tome kako će se odvijati nastava.

– Škola će početi 1. septembra, časovi će trajati 45 minuta. Postoje tri modela. Prvi model podrazumeva da se časovi odvijaju normalno. Deca nose masku samo kada razgovaraju, vakcinisani profesori ne nose masku dok ne priđu đacima na metar i po rastojanja. Drugi model je kombinovani, gde bi jedan dan radili onlajn nastavu a drugi u školi. Treći model je rezervisan za najugroženije sredine. Za te škole spremljena je onlajn nastava za srednje škole, a kombinovana za osnovne. Časovi bi trajali 30 minuta, a đaci bi bili podeljeni u grupe – rekao je ministar.

Epidemiolog Predrag Kon je naveo da i dalje ne koristimo najbolje oružje protiv koronavirusa, vakcinu.

– Epidemiološka situacija nije baš naklonjena, jer će se početak školske godine poklopiti sa visokom aktivnošću koronavirusa, pa treba striktno poštovati sve predviđene mere predložene za školske ustanove – naglasio je epidemiolog Predrag Kon.

Tužilaštvo BiH zatražilo saslušanje Dodika

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Tužilaštvo BiH od SIPA zatražilo da ga sasluša u vezi sa negiranjem navodnog genocida u Srebrenici.

– Iz Tužilaštva BiH od SIPA je zatraženo da me saslušaju o navodnom negiranju genocida u Srebrenici – rekao je Dodik, istakavši da je on čovek sa najviše prijava.

Printscreen/Youtube, N1

On je dodao da je sva borba tu zato što ne želi strance koji nameću zakone bez obzira na to kakav sadržaj tih zakona bio, kao i da je očigledno da se o tome BiH nikada neće dogovoriti.

Dodik je kazao da Srbi u BiH formalnopravno nemaju visokog predstavnika.

– Ovaj što je ovde, on se folira i na taj način nešto predstavlja, a, u svakom slučaju, nije izabran na način na koji je to predviđeno.

Napetosti zbog ustoličenja mitropolita Joanikija

Patrijarh srpski Porfirije ustoličiće novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra. Doček za patrijarha Porfirija predviđen je za dan ranije, 4. septembra, u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde će biti održana i velika večernja služba u 18 sati.

Youtube printscreen

Poslednjih dana podignute su tenzije, jer se neke organizacije i udruženja, ali i pojedini zvaničnici, protive ustoličenju mitropolita u Cetinjskom manastiru. Zbog brojnih pretnji i najavljenih protesta, Agencija za nacionalnu bezbednost razmatra načine organizacije ceremonije, koja će do poslednjeg trenutka biti tajna.

Nekoliko stotina protivnika ustoličenja se okupilo na neprijavljenom javnom skupu na Cetinju. Okupljanju je prisustvovao vođa nevladine organizacije “Crnogorska pravoslavna crkva” Miraš Dedejić, ali i bivši direktor Uprave policije i Ðukanovićev aktuelni savetnik Veselin Veljović, kao i mnogi drugi funkcioneri i poslanici DPS.

Uhapšen Dragan Bjelogrlić zbog napada na Predraga Gagu Antonijevića

Dragan Bjelogrlić je u ponedeljak tokom ranih jutarnjih sati napao reditelja Predraga Gagu Antonijevića u jednom niškom hotelu.

Kako je Gaga objasnio, Bjelogrlić mu je prišao sa leđa, a zatim ga jako udario, dok je on mirno sedeo sa nekoliko glumaca. Antonijević ima masnice po licu, a u medijima se ubrzo pojavio snimak ove tuče.

Kako se na snimku može videti, Dragan ga je u jednom trenutku povukao za nogu, a potom nastavio da ga udara po glavi. Prisutni su pokušali da ih razdvoje, ali im nije polazilo za rukom.

Dragan Bjelogrlić Gaga Antonijević Antonio Ahel/ATAImages

Nakon Bjelogrlićevog napada, Antonijević se oglasio i ispričao kako se sve odigralo.

– Nisam mogao da se pomerim jer sam praktično ležao, to je bilo divljački. Šokantno… Ja sam samo 2016. godine obelodanio prepiske, jer mi je nudio mito. To je otišlo u tužilaštvo i razotkriven je njegov način funkcionisanja. Posle mu je smetao film ”Dara iz Jasenovca”. Njemu je važno da ode na Sarajevo film festival, meni nije. Zvali smo policiju, to ide u tužilaštvo, snimci postoje. Nismo imali verbalni kontakt pre toga. Imam podlive, bio sam vreća za udaranje, nisam imao šanse da se pomerim. Kakva odbrana? Šta sam mogao da uradim? – ispričao je reditelj Gaga Antonijević.

Bjelogrlić je ubrzo posle incidenta uhapšen, a u utorak mu je, posle tri sata saslušanja u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, ukinut pritvor i glumac je pušten da se brani sa slobode.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike